Srijeda, 27 Prosinac 2023 09:15

32. obljetnica oslobođenja zloglasnog neprijateljskog uporišta u Bučju: „Akcijom Papuk 91 prekinuta je spirala zla“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

BUČJE - Oslobođenjem Bučja prije trideset i dvije godine završena je vojno-redarstvena akcija „Papuk 91“ u kojoj su sudjelovali branitelji požeške 123. brigade, 127. virovitičke brigade i 136. slatinske brigade. Prigodom 32. obljetnice kod spomen-obilježja pokraj kapelice svetog Antuna Opata položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile.

5293f5458640d6a0538252e48c357793 XLUz obitelji poginulih i nestalih u Bučju i hrvatske branitelje - sudionike operacije, počast su odali predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege te HVIDRE RH, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, izaslanstva gradova Pakraca i Lipika predvođeni gradonačelnicom Anamarijom Blažević i gradonačelnikom Vinkom Kasanom zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, predstavnici Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova te hrvatskih branitelji s područja Virovitičko-podravske županije.

- Na današnji dan hrvatske snage konačno su probile bedem od Virovitice i na kraju krajeva oslobodile ovo zloglasno uporište u Bučju. To je velika stvar bila posebno za Pakrac i Lipik koji su od tog trenutka mogli živjeti punim plućima i sve rane i žrtve koje su dalje nastajale u oslobađanju ovog područja bile su manje, jer se znalo da nisu uzaludne, znalo se da nema povratka i da se prešlo Bučje. To se ne bi dogodilo da nije bilo hrvatskih branitelja. Sve nas je manje, bolesti su odradile svoje, ali moramo se nastaviti okupljati i s ovog mjesta moramo prenijeti poruku – rekao je Stipan Grgić, predsjednik Županijske zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije koja je i organizator obilježavanja obljetnice.5293f5458640d6a0538252e48c357793 8 XL

Govoreći o slavnim danima oslobođenja, gradonačelnica Grada Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević istaknula je kako je ova akcija sinonim zajedništva kakvo je nužno i u današnjim vremenima.

- Ovo mjesto je mjesto na kojemu su emocije podijeljene, mjesto na kojemu je bio prvi veliki strašni srbočetnički logor, ali i mjesto zajedništva. Često naglašavam zajedništvo koje nam je u današnjim vremenima prijeko potrebno, a upravo vi, koji ste sudjelovali u akciji prije 32 godine, možete nam biti primjer tog zajedništva. Došli ste s različitih strana i zajednički napravili veliku akciju koja je značajno pridonijela i svim sljedećim akcijama koje su se dešavale na našem području – rekla je Blažević.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako je 26. prosinca dan ponosa za cijelu Republiku Hrvatsku, a za što su zaslužni branitelji požeške 123. brigade i virovitičko-podravski branitelji koji su devedesetih godina prošloga stoljeća sebe stavili na raspolaganje Domovini.

5293f5458640d6a0538252e48c357793 10 XL

- Čast je biti danas ovdje s vama i prisjetiti se slavnih trenutaka iz prošloga stoljeća kada ste stali u obranu jedine nam Domovine. Hvala vam na svim koracima koje ste činili u tom teškom i krvavom vremenu, ali i vremenu kada se ostvarivao tisućljetni san hrvatskoga naroda o slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. Danas je radostan dan. Danas slavimo pobjedu hrvatskih branitelja i početak velike obrane Republike Hrvatske. Nakon teške jeseni, u prosincu su s ratišta krenule konačno stizati lijepe vijesti. Ja sam tada bila dijete, ali jako se dobro sjećam ponosa i tog Božića 1991. godine kada je sa zapadnog dijela županije došla vijesti o oslobođenju. Hvala vam na tome i hvala vam na slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj Domovini  – rekla je Jozić.

Obljetnici oslobođenja neprijateljskog uporišta u Bučju prisustvovao je i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved koji je istaknuo da je upravo akcija „Papuk 91“ bila ta koja je prekinula spiralu zla prema hrvatskom narodu.

– U mozaiku naših bitaka u Domovinskom ratu neizostavnu važnu ulogu ima operacija Papuk 91. Uz Otkos 10 i Orkan 91, ova operacija je donijela sigurnost zapadnoj Slavoniji. Pokušajmo samo zamisliti strahote koje su logoraši, zatočeni hrvatski branitelji i civili, proživljavali ovdje u Bučju iščekujući trenutak izlaska na slobodu. Mi hrvatski branitelji znali smo da se ovdje na ovom mjestu odvija zlo. U tim okolnostima kada je hrvatska vojska još uvijek bila u nastajanju i kada smo bili još uvijek slabo naoružani, domoljublje, zajedništvo i čežnja da što prije oslobodimo ovo područje donijela je rezultat tih dana. Nažalost, 26 zatočenika ubijeno je u logoru Bučje, mnogima se ni danas ne zna sudbina, ali prekinuli smo tu spiralu zla operacijom Papuk 91 – naglasio je Medved.