Ponedjeljak, 18 Prosinac 2023 08:58

Aktivna i uspješna akademska godina iza studenata i nastavnika Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Kraj godine je vrijeme kada se rezimira što je napravljeno i u kojem smjeru ići iduće godine, a to su napravili pri predstavljanju rezultata rada Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, požeškog Studentskog centra dr. Franjo Tuđman te Udruge bivših studenata Fakulteta „Alumni“.

Prodekan za razvoj i poslovanje Berislav Andrlić istaknuo je kako su u godinu dana mnogo toga ostvarili te da je znanost, struka i nastava zaista podigla instituciju na jedan viši nivo.

„Godinu smo započeli s novim vizualnim identitetom, tako smo istaknuli Fakultet na vizualnoj mapi svih fakulteta u Hrvatskoj i tako postali prepoznatljivi. Nadalje, usvojili smo strateške dokumente do 2030. godine, budući da se nalazimo u novom obračunskom razdoblju Europske unije, svi naši dokumenti moraju biti vezani za te dokumente viših razina. Od velikih kapitalnih sredstava izdvojio bih skori završetak gradnje montažne sportske dvorane koja je sufinancirana od strane Ministarstva razvoja i regionalnih fondova EU. Gradnja se privodi samome kraju, u tijeku su završni radovi i vjerujem kako ćemo u siječnju imati taženje uporabne dozvole i daljnju realizaciju prema službenom otvorenju za korištenje od strane studenata, kao i ostalih dionika grada. Uredili smo iz vlastitih sredstava vanjske sportske terene za izvannastavne aktivnosti, tako da taj dio bude jedan mali studentski sportski centar u budućnosti.“ – rekao je prodekan Andrlić te dodao kako su bili aktivni u dijelu promocije te su obišli razne sajmove u državi, gdje su podigli vizualno prepoznatljivost Fakulteta.

Istaknuo je kako su uspostavili suradnju s Centrom za umjetnu inteligenciju Lipik, jer Fakultet zaista mnogo polaže na STEM sektor te su se željeli povezati s priznatom institucijom iz Požeško-slavonske županije. Naši studenti će krenuti tamo na stručnu praksu, izvodit ćemo određene radionice i na taj način podići i taj dio na višu razinu, naglasio je prodekan Andrlić.

„Ono što je bitno za studente, jer ipak su nam oni glavni fokus rada, u suradnji s našim partnerima Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Institutom za turizam iz Zagreba smo započeli izradu diplomskog studija turizma i održivog razvoja, koji će onda biti nastavak još dvije godine na sve naše postojeće studije u Požegi. U Erasmus programu smo i dalje aktivni, nastavljamo s našim Erasmus tjednima učenja, ove godine smo imali dva takva Međunarodna tjedna i trenutno su kod nas studenti iz Ukrajine, dok u ljetnom semestru osim Ukrajine očekujemo studente iz Moldavije i Gruzije. Otvorili smo i neke nove zemlje za razmjenu, to su Uzbekistan i Nigerija. Projekti koji se privode kraju je „Panonika“, gdje smo partneri s Poljoprivredno-prehrambenom školom Požega, i projekt „Uncorking rural heritage“ gdje smo partneri s Fakultetom za vinogradarstvo iz Slovenije te s našim norveškim partnerima, a taj projekt će završiti izdavanjem knjige o graševini. Da rezimiramo ove znanstvene i kapitalne projekte, još jedan novi i viši nivo rada, uložili smo u resurse koje će na kraju koristiti naši studenti i djelatnici, a ono što je bitno – Fakultet kao znanstvena institucija je postao više prepoznatljiv na razini regije, zbog svojih rezultata rada.“ – rekao je prodekan Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje.

Prodekanica za nastavu i kvalitetu Verica Budimir pohvalila je studente koji su svoju izvrsnost pokazali kroz natjecanja, ali i naglasila kako imaju dva dobitnika Rektorove nagrade.

„Istaknula bih nekoliko značajnijih stvari koje su se dogodile u protekloj akademskoj godini, odnosno u ovoj 2023. godini. Za početak, imamo po prvi puta dobitnike Rektorove nagrade. Dva naša studenta dobitnici su Rektorove nagrade, što je najviša razina nagrađivanja koje jedan student može doživjeti za vrijeme svog studentskog života. Zatim smo mi nagradili tako naše nastavnike i zaposlenike za izvrsnost, za izvrstan znanstveno istraživački rad, za izvrstan rad s korisnicima i institucijski doprinos. Studente koji su bili izvrsni nagradili smo Dekanovom nagradom i pohvalili ih za njihovu uspješnost.“

„Osim toga, naši studenti su svoju izvrsnost dokazali kroz natjecanja. Sudjelovali su na hrvatskim i na međunarodnim natjecanjima, a ostvarili su iznimne rezultate. Naši studenti su po prvi puta sudjelovali na jednom hrvatskom natjecanju koje se zove Ecotrophelia, pri puta su studenti stručnih studija došli na jedno takvo natjecanje i odnijeli pobjedu. Nakon toga su bili naši predstavnici na europskom natjecanju, jedan stvarno izniman rezultat naših studenata, ali i naših nastavnika koji su s njima radili i doveli ih do toga. Sudjelovali su i na europskom natjecanju mladih profesionalaca u kušanju vina, gdje su osvojili nagradu za drugo mjesto i za deseto mjesto, a bilo je stotinjak sudionika. Protekle akademske godine tri studentice su se pojavile prvi puta na međunarodnoj konferenciji, prezentirale svoj rad i osvojile drugo mjesto, a ove godine su došla naša tri studenta na takvo natjecanje i osvojili prvo mjesto. Dakle naši studenti na razini Hrvatske zaista ostvaruju iznimne rezultate.“ – istaknula je prodekanica Budimir.

„Naši studenti sudjeluju i na sportskim natjecanjima, imamo aktivan i studentski zbor, ali meni srcu najdraže što se dogodilo početkom ove godine je volonterski klub. Osnovali smo volonterski klub koji se zove „Altruist“, vodi ga kolegica Katarina Potnik Galić i još jedan dio naših nastavnika, a u njega se uključilo oko 50 studenata. Ovih dana gdje god prođete po gradu, možete vidjeti naše studente, neki kuhaju u Caritasu, jedan je baš maloprije rekao kako ide dijeliti čaj, organizirali su radionicu s Udrugom Mi, imat će radionicu s osnovnoškolcima… toliko su sebe i svoj dobar duh unijeli u grad, sigurna sam da će svatko prepoznati njihovo veliko srce i humanitarni rad. Iako su nastavne i znanstveno istraživačke aktivnosti važne, mislim da je ovo ipak ona jedna dodatna razina koja govori o čovjeku.“ – dodala je prodekanica Verica Budimir.

Prodekanica Budimir je naglasila kako su započeli s izvođenjem novog studijskog programa sveučilišnog studija, ali i da su revidirali sve stručne studije.

„Po prvi puta u našem gradu imamo sveučilišni studij turizma, ali smo i revidirali sve naše stručne studijske programe. Postojeći studiji računovodstva, elektroničko poslovanje i eno-gastronomija se od ove godine izvode u skladu s novim i modernim studijskim programom koji je usklađen s potrebama tržišta rada. Mi uz naše studijske programe puno ulažemo u stručnu praksu, imamo sklopljena 103 ugovora, dvije nove nastavne baze, uz to organiziramo radionice za naše studente, a još jedna aktivnost koja je dodatna i jako kvalitetna te zanimljiva su radionice koje organiziraju stručnjaci. Što se tiče nastavnog kadra, na instituciji imamo 17 docenata, tri asistenta i to onako zvuči kao jedna brojka, ali mi da bi sa sveučilišne i stručne razine prešli na fakultetsku, morali smo raditi dodatno. Mi smo se svi dodatno trudili, radili, objavljivali naše znanstvene radove i time došli na znanstveno nastavno zvanje docenta. Sad kad smo tu, mi smo na početku i minimalno sljedećih dvadeset godina se moramo truditi i unaprjeđivati, time doprinositi razvoju naše institucije, boljem nastavnom procesu, boljem istraživačkom radu, a nadamo se da ćemo svime time doprinijeti i našem gradu te našoj regiji općenito. Nadamo se da će ovi naši mali uspjesi biti zajednički uspjesi svih nas, da ćemo na taj način doprinijeti boljem životu u ovom našem „malom-velikom“ gradu.“ – rekla je prodekanica Verica Budimir.

U Studentskom centru dr. Franjo Tuđman u Požegi trude se stvoriti pozitivno i opušteno okruženje za studente, istaknuo je vršitelj dužnosti ravnatelja Domagoj Prša.

„Studentski dom je otvoren u vrijeme pandemije, vrijeme online nastave i te prve godine je bilo malo studenata. Međutim, možemo se pohvaliti kako danas imamo 78 studenata, a često su gosti i Erasmus studenti i profesori, danas ih imamo iz Ukrajine i Indije. S obzirom na ovu demografsku situaciju koja je zahvatila, ne samo fakultete već i srednje i osnovne škole, možemo biti zadovoljni s popunjenosti doma. Ono što mi želimo je da ovaj Studentski dom ne bude samo smještaj i prehrana, trudimo se da je to mjesto druženja. Obično studenti kad idu na fakultet onda je to s nekim grčem, a kad dolaze u Studentski dom onda je to opuštena atmosfera. U dvorani često imamo razna druženja, od nedavne predstave, do kvizova, a imamo i tradicionalno adventsko druženje sljedeće srijede. Želimo da ovaj Studentski dom bude mjesto druženja mladih i odvijanje tih društvenih događanja.“ – rekao je Domagoj Prša, v.d. ravnatelja.

Udruga bivših studenata nekadašnjeg Veleučilišta, današnjeg Fakulteta pod nazivom „Alumni“ također je aktivna tijekom cijele godine na mnogim manifestacijama u Požeštini i šire, istaknuo je tako predsjednik Udruge Bruno Horvat.

IMG 8362„Udruga nastoji vrlo studiozno, temeljito i organizirano raditi na najbolji mogući način. Cilj je povezivanje i udruživanje diplomiranih studenata Fakulteta, uključujući diplomirane studente Veleučilišta, sa sadašnjim fakultetom te unapređivanje i sustavne analize zapošljivosti naših studenata koji su diplomirali. Naime, iza nas stoji jedna uspješna godina na temelju plana rada, sudjelovali smo na raznim manifestacijama turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave te ostalih udruga i institucija koje promoviraju turizam te naravno ruralni razvoj. Osim sudjelovanja na manifestacijama, udruga a je u suradnji s fakultetom organizirala zanimljiva stručna i znanstvena predavanja, a odradili smo i jedno zanimljivo studijsko putovanje u kojem smo prezentirali i povezali sve turističke potencijale naše Slavonije, te se povezali s našim nekadašnjim studentima. Izdali smo jednu publikaciju, to je izvještaj našeg rada i aktivnosti u 2023. godini, gdje smo kroz knjigu i na neki kronološki način prezentirali što smo sve radili, jer toga zaista ima puno. Širimo i dalje pozitivnu priču o Fakultetu koji je udarna igra razvoja Slavonije.“ – rekao je Bruno Horvat, predsjednik Udruge Alumni.