Nedjelja, 17 Prosinac 2023 10:40

Obilježili 20 godina "Vino-kap" Kaptol i zahvalili osnivačima najbrojnije vinogradarske udruge

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Udruga vinogradara, vinara i voćara "Vino-kap" iz Kaptola obilježila je svoj jubilej, 20 godina od osnivanja, postojanja i odličnog rada ove najbrojnije vinogradarske udruge u Požeško-slavonskoj županiji, ali i šire. Udruga je osnivana, a i dobila ime po nekada velikoj, dvodnevnoj poljoprivrednoj izložbi "Vino-kap" koja se održavala u Kaptolu.

Udrugu zadnjih 15 godina vodi predsjednik Ferdinand Novak, a tajnik je Mile Pavičić. Povodom ovih prvih 20 godina rada, prisjetili su se svih osnivača udruge, te dodijelili zahvalnice svim živućim članovima, a onima koji su ih napustili zahvalnice su uručili članovima obitelji. Trenutno udruga ima 187 članova, no kroz udrugu je prošlo nekoliko stotina članova, pa su ovom prilikom uručili i člansku iskaznicu pod rednim brojem 407 za novog člana Stjepana Benića.

Predsjednik "Vino-kapa" Ferdinand Novak istakao je da udruga i dalje radi na promoviranju i educiranju članova o vinogradarstvu, vinarstvu i voćarstvu, da dugi niz godina provodi Županijsko ocjenjivanje vina koje ima odličan status i veliki odaziv vinara i šire na području Hrvatske, ali i na međunarodnom nivou. Svakako će se još više raditi na edukaciji i unapređenju sve kvalitetnijih vina koje proizvode članovi, a u tome svakako ima zasluge i Udruga koja je zaista odnjegovala desetke vinara, neki su postali šampioni natjecanja pa čak i na međunarodnoj sceni. Iako nisu uspjeli održati svoju u cijelom ovom kraju veliku i dvodnevnu poljoprivrednu izložbu zbog financijskih razloga i dalje rade na njenoj organizaciji i povratku, jer po tome su bili najprepoznatljiviji u ovom dijelu Slavonije i kontinentalne Hrvatske. Udruga tijekom proteklih godina vodi i nekoliko manifestacija, obilježavanje Vincelova i Martinja, posebnost je njihova Pudarijada po kojoj su jedinstveni te Festival slanine i vina, Slan-vin koji organiziraju s Udrugom Požeški čuvari baštine i tjednikom Kronika požeško-slavonska.

Obilježavanje 20. godišnjice održano je u Restoranu Ribarska kuća u Vetovu, a članovi Upravnog odbora su za predsjednika Novaka na kraju pripremili i uručili mu kao iznenađenje veliki portret - karikaturu koji na najbolji način ocrtava njihovog predsjednika, koji je već postao ikona cijele udruge i kaptolačkog kraja pa iako stalno traži da ga zamijene novim predsjednikom, članovi ga i dalje biraju, iskazujući mu time povjerenje koje u njega imaju.