Subota, 18 Studeni 2023 12:28

Gimnazijalci održali Knjigofilmastični tulum s(l)ova

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Tulum s(l)ova je spoj noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja na javnim mjestima, ustanovama, udrugama i poduzećima. Namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. i 2. razredima srednje škole, jer to je razdoblje života kada prestaju redovitije čitati. Zajednički je projekt poticanja čitanja naglas iz užitka Hrvatske mreže školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižničara koji se od 2011. provodi u školskim knjižnicama u Hrvatskoj. Iz toga proizlaze ciljeva projekta – utjecati na pozitivan stav učenika prema čitanju, podići samopoštovanje učenika pomoću čitanja naglas iz užitka u lokalnoj zajednici i dati lokalnoj zajednici novu kulturnu aktivnost i uslugu – čitanje naglas.

Školske knjižnice sudjeluju u nacionalnom projektu kako bi popularizirale čitanje među djecom i mladima, a knjižnica Gimnazije Požega održala je svoj pod nazivom Knjigofilmastični tulum s(l)ova.

Požeški gimnazijalci su tako priredili pravi tulum popraćen crvenim tepihom i ukrasima koji podsjećaju na nekakvu filmsku dodjelu nagrada. Posebno je bila zanimljiva pokazna debata „Knjiga ili film?“ u kojoj su učenici na kraju ipak odabrali knjigu. Prije same ceremonije čitanja tekstova, proglasili su pobjednike natječaja za izradu plakata i fotografija prema motivu ekraniziranog romana.

Fotonatječaj:

  1. Marija Maglajić, Ponos i predrasude
  2. Marija Vidović, Gospodar prstenova
  3. Lana Radošić, Koliba

Digitalni plakat za film:

  1. Klara Safundžić, Krug
  2. Lana Miličević, Nestala
  3. Karla Paukner, Male žene

Likovni rad:

  1. Ana Paukner, Ono
  2. Marija Maglajić, Ponos i predrasude
  3. Patricija Musil, Šegrt Hlapić

Osim toga, učenici su imali i Kahoot kviz te escape room „Harry Potter“. Škola je posebno bila uređena u stilu svima znanog i uvelike voljenog Harry Pottera, pa smo tako mogli zapaziti znakove za Gringotts, Dumbledorov ured i još mnogo sitnih detalja koji su uljepšali ovogodišnji Tulum s(l)ova, ali i pokazali koliko se kreativnosti nalazi u Gimnaziji Požega.