Četvrtak, 16 Studeni 2023 16:48

Sretan vam 16. studenoga, Međunarodni dan tolerancije!

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Nagrađeni radovi natječaja „Oboji svijet 2023.” progovaraju o uključivosti, pravičnosti, raznolikosti i ravnopravnosti -

Mjesec studeni zasigurno bi bio mnogo siviji da i ove godine nije obojen šarenim bojama kistova, olovaka, kamera, nota… naših kreativnih, inovativnih, inspirativnih sudionika i sudionica Oboji svijet natječaja. Ovim kreativnim natječajem namijenjenim učenicama i učenicima diljem Hrvatske, Forum za slobodu odgoja već 13. godinu zaredom obilježava Međunarodni dan tolerancije, s ciljem promišljanja o uključivosti, pravičnosti, raznolikosti i ravnopravnosti. 

Oboji svijet 2023Ove godine, više od 700 učenika i učenica, uz mentorstvo 180 učiteljica i učitelja, sudjelovalo je u užem krugu natječaja s 274 umjetnička rada: video uradaka, stripova, fotografija, likovnih radova, autorskih priča i pjesama, školskih projekata.

Sve uključene škole prvo su organizirale školski Oboji svijet natječaj, a njihove školske Oboji svijet komisije odabrale su i proslijedile nam do tri najbolja učenička rada, pa je zapravo broj uključenih učenica i učenika mnogo veći.

Ovogodišnji Oboji svijet natječaj postavio je pitanja: 

  • Što vas brine u svijetu koji vas okružuje i što vi tu možete?
  • Što to znači imati jednaka prava? 
  • Kako vi možete pomoći da se drugi osjećaju prihvaćeno? 
  • Što ako se vi ne osjećate prihvaćeno? 
  • Vaša poruka djeci/odraslima zašto smo svi vrijedni baš takvi kakvi jesmo?


Djeca i mladi i ove su godine pokazali koliko toga imaju za reći, no ove su godine njihovi radovi još konkretniji te nam jasno žele dati do znanja da primjećuju rat i stradanja, da su razne priče u medijima o vršnjačkom nasilju ili problemima mentalnog zdravlja njihova stvarnost, da primjećuju rodnu neravnopravnost u društvu, ali i u svojim svakodnevicama… No istovremeno primjećuju toliko toga pozitivnog i vrijednog, predlažu mnoga kreativna rješenja, pozivaju nas da volimo, da poštujemo i da budemo njima sličniji.

I ove se godine komisija sastojala od FSO Oboji svijet tima, komisije Ureda pravobraniteljice za djecu te Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Nimalo lak zadatak komisije bio je odabrati najbolje radove uzimajući u obzir poruku rada, izvedbu, inovativnost, kreativnost, kao i uzrast učenika. Komisija je odabrala 28 radova koje nagrađuje ove godine, a koji progovaraju o aktualnostima društva u kojem živimo.   

Na poveznici vijesti nalazi se pregled nagrađenih radova s porukama učenica i učenika. Do Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca 2023. godine Forum za slobodu odgoja će na svojoj Facebook stranici promovirati ne samo nagrađene radove već i radove koji su ušli u najuži krug natječaja.