Četvrtak, 09 Studeni 2023 12:05

Javno zdravstvena akcija uz Brkati studeni "Movember" - Mjesec muškog zdravlja

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Brkati studen i- Movember (engl. Moustache + November), mjesec muškog zdravlja obilježava se u našoj županiji od 2014. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka. Ove godine akciju su podržali i studenti završne godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji u sklopu kolegija Zdravlje u zajednici trenutno borave u Požeško-slavonskoj županiji.

Ova javnozdravstvena akcija započela je 2003. godine u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate, testisa i depresije kod muškaraca te za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele.

Tijekom Movembera informirat će se i educirati stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca. Podsjetiti koliko je važno čuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.

Ovogodišnje poruke Movembera su: 1. Provodite vrijeme s ljudima s kojima se osjećate dobro; 2. Razgovarajte više; 3. Doznajte svoje brojeve (PSA- prostata specifični antigen); 4. Upoznajte svoje testise; 5. Krećite se više.

Na stranici kampanje (https://eu.movember.com/)dodatne su informacije o temama Movembera te kako podržati obitelj i prijatelje kako bi živjeli dulje, sretnije i zdravije te kako razgovarati o problemima mentalnog zdravlja.

Javno zdravstvena akcija Movember održana je u pješačkoj zoni gdje su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i članovi Županijske lige protiv raka uz edukativne materijale uručivali slatke kolačiće i brkove na štapiću kao simbol akcije.

Povodom akcije tajnik Županijske lige protiv raka Nikola Gotovac, dr. med. radiolog u OŽB Požega je istakao: - Želimo posjetiti naše muške da se brinu za sebe, ne samo u onim običnim stvarima, nego i u ovim koje mogu bitno promijeniti kvalitetu života. Najviše danas želimo posjetiti da postoji nešto što se treba učiniti kako bi se na vrijeme otkrio rak prostate, odnosno rak testisa. Iako to nisu jako česte bolesti, rak testisa je rijedak i češći je kod mlađih osoba, ali rak prostate je bolest koja je iznimno opasna u srednjoj dobi, do 60 i nešto godina života je vrlo smrtonosan. Dakle treba redovito razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse i PSA test da se vidi ima li nekakve sumnje, te ukoliko je ima, postupiti dalje kako je potrebno. Također jedna od stvari koje treba spomenuti je činjenica da su muški češći u tome da imaju problema s mentalnim zdravljem, tri četvrtine samoubojstava su ipak muški. Treba isto tako omogućiti našim muškarcima da pravovremeno razgovaraju i potraže pomoć. U našoj kulturi to baš i nije navika, kao i u kulturi ostatka Europe, to je nekakav starinski običaj za kojeg više nema mjesta – nije sramota nego je to normalna stvar.