Utorak, 31 Listopad 2023 09:06

Matematički izazovi u požeškoj Osnovnoj školi Dobriša Cesarić“

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - U Osnovnoj školi "Dobriša Cesarić" Požega provode se razni matematički projekti.  - Izdvojila bih projekt Večer matematike koji organizira Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti. Ciljevi projekta Večeri matematike su popularizacija matematike među mladima, razvoj pozitivnog stava prema matematici, razvoj vještina cjeloživotnog učenja. Za učenike naše škole Večer matematike obuhvaćala je skup aktivnosti čija je atmosfera bila pomalo nalik sajmu. Dežurni matematičar za svakim radnim centrom pomagao je učenicima i roditeljima pri provedbi aktivnosti. Pokazalo se da su učenici i roditelji pokazali ogroman interes za ovu vrstu aktivnosti te su se rado odazvali na radionice u našoj školi.20221201 181009

Osim Večeri matematike provodili smo i sljedeće projekte: MAT ligu, Klokan, GlagoMatiku, Ekipno natjecanje „Djevojčice u STEMU“, Štedopis. 2022. godine po prvi put smo sudjelovali u projektu Sudoku natjecanje. Ovaj projekt je planiran s ciljem razvoja vještine rješavanja logičkih i problemskih zadataka kod djece i mladih te izbora talentiranih natjecatelja juniorske reprezentacije s mogućnošću sudjelovanja na svjetskom prvenstvu u sudoku (World Sudoku Championship) u kategoriji za mlađe od 18 godina - navela je Marija Glibo-Čuljak, učitelj savjetnik matematike.

Učenici Petar Ereiz, Šimun Perić i Matej Miličević pozvani su na regionalno natjecanje 26.11. u osnovnu školu Eugena Kumičića u Slatinu. Učenici su ostvarili dobre rezultate, a učenik Petar Ereiz pozvan je na državno natjecanje 9. i 10. prosinca 2022. u Vodice s mentoricom Marijom Glibo-Čuljak. 16. ožujka 2023. u našoj se školi, pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva održalo 25. Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica", na kojem je sudjelovalo 68 učenika od 2. do 8. razreda. U 10% najbolje plasiranih u Republici Hrvatskoj, koji su osvojili diplome i simbolične nagrade, ušli su i naših 6 učenika: Sven Gajić (mentorica Irena Ivetić), Luka Marinović (mentorica Suzana Glavaš Kotrla), Ivan Malčić (mentorica Marija Glibo-Čuljak), Eva Crnković (mentorica Vesna Markanović), Luka Čelić i Nia Barišić (mentorica Katarina Kotrla Vidić).20221201 180909

8. ožujka 2023., na Međunarodni dan žena, 16 prekrasnih djevojčica 7.-og i 8.-og razreda sudjelovalo je na natjecanju „Djevojčice u STEM-u“  iz područja matematike, biologije, kemije i fizike. Raspoređene u 4 ekipe, riješile su ukupno 20 zadataka, po 5 iz svakog područja.Ovo natjecanje dio je velikog eTwinning projekta. 7.3.2023. učenici 5. - 8. razreda sudjelovali su u novom zanimljivom natjecanju Štedopis. To je online kviz o financijskoj pismenosti, nazvan „Novac i ja".Natjecalo se 869 ekipa, odnosno 2.607 učenika iz 295 škola diljem Hrvatske.Kroz ovo natjecanje glavni cilj je potaknuti interes učenika za financijska pitanja te učenike motivirati na daljnje financijsko obrazovanje. Samo natjecanje promiče i timski rad u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.16. veljače 2023. godine prvi puta u našoj školi provedeno je online matematičko natjecanje GlagoMatika.

20221201 181003Povodom obilježavanja Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva (22. veljače 2023. godine) 18 naših učenika uz podršku učitelja matematike Marije Glibo – Čuljak, Katarine Kotrla Vidić i Ivana Gavrića natjecalo se u znanju prepoznavanja i zbrajanja glagoljskih brojeva.Najbolji rezultat postigli su učenici: Luka Budimir (7.b), Duje Ždero (5.a), Josipa Momirov (6.a), Šimun Perić (6.a), Matej Barišić (7.b), te Ema Pranjić (6.a).„Cilj je natjecanja razvijati interes među učenicima za ulogu glagoljice i glagoljaštva u stvaranju hrvatskog identiteta aktivnim sudjelovanjem u kulturnim aktivnostima na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini, kao i integracija nastavnih sadržaja matematike i kulturne baštine RH korištenjem inovativnih digitalnih alata za učenje.“ -  navodi Tomislav Beronić, autor natjecanja.

Dan broja Pi je godišnja proslava kojom se obilježava matematička konstanta. Pi je grčko slovo koje se obilježava 14. ožujka zato što su 3,1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja Pi u decimalnom zapisu. Dan broja Pi obilježili smo i u našoj školi prezentacijom o broju Pi i zanimljivostima broja, te natjecanju učenika sedmih razreda u recitiranju što većeg broja decimala broja Pi. Natjecanje MAT liga zaživjelo je i u našoj školi. Riječ je o ekipnom matematičkom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola. Nastalo je sa željom popularizacije matematike, veće motivacije učenika i njihovih mentora u radu, te poticanja zajedništva i timskog rada. Provodi se tijekom školske godine kroz četiri kola, jesensko, zimsko, proljetno i ljetno. Ekipu čine dva učenika iz iste generacije. Naša škola se uključila sa četiri ekipe.

 - Hvala svim našim učenicima koji rado sudjeluju u navedenim projektima - istakla je u svom prilogu Marija Glibo-Čuljak, učitelj savjetnik matematike.