Nedjelja, 29 Listopad 2023 09:34

Održana svečanost dodjele priznanja svim učesnicima Dozvuky Dožinek - Odjeci žetvenih svečanosti 2023. u Kaptolu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KAPTOL - Kaptol je ove godine bio domaćin najveće češke manifestacije koja se održava u srpnju i slavi Dožinke - Žetvene svečanosti, tradiciju češkog naroda koja se održava u Češkoj, ali i na mjestima i naseljima gdje žive raseljeni Česi. Ove godine Kaptol i Češka beseda Kaptol bili su ponovno domaćini povodo obilježavanja 100 godina osnivanja Češke beside u Kaptolu.

Ovu svečanost u Vatrogasnom domu u Kaptolu upriličili su da se dodjelom Zahvalnica zahvale svima koji su pomogli u ovoj velikoj organizaciji, koji su pomogli svojim aktiviranjem, financijskom pomoći, svojim volonterskim radom, svojom aktivnosti i učešću na Dožinkama, te svima ostalima koji su svojim doprinosom omogućili održavanje ove najveće češke manifestacije. Zahvalnice su dobile sve Češke besede u Hrvatskoj koje su sudjelovale u Dožinkama, institucije, općine, gradovi i županije koje su pomogle, Savez Čeha u RH i državne institucije koje su pomogle u organizaciji.

Zahvalnice su tako dobili Općina Kaptol bez koje to nikako nebi moglo biti organizirano, Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol, Požeško-slavonska županija i zamjenik županice Ferdinand Troha,  saborski zastupnik češke nacionalne manjine u Saboru RH Vladimir Bilek. Zahvalnice je uručila predsjednica Saveza Čeha u RH Ana – Maria Štruml – Tuček. 

Nakon uručenja oko 140 Zahvalnica uslijedila je kulturna večer u kojoj su pripadnice Češke besede Kaptol izvele nekoliko čeških plesova u živopisnim narodnim nošnjama, a Mješoviti pjevački zbor Češke besede Bjeliševac nekoliko čeških napjeva i pjesama uz pratnju Gorana Hruške na harmonici. Druženje uz svečanu večeru održano je u nastavku svečane večeri i Odjeka žetvenih svečanosti 2023. u Kaptolu.