Subota, 21 Listopad 2023 16:50

Priopćenje UDVDR povodom "Virtualne obnove spomenika u Kamenskoj"

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA -  U prigodi obilježavanja osnivanja i obilježavanja tridesetdruge (32) godišnjice 123. brigade Hrvatske vojske Požega, a uslijed, u zadnje vrijeme učestalih prozivki, dostavljamo Vam u privitku priopćenje za javnost zamjenika zapovjednika i ratnog zapovjednika 123. Brigade HV gospodina Zdenka Farkaša, umirovljenog brigadira Hrvatske vojske - istakao je predsjednik UDVDR Požeško-slavonske županije i grada Požege Krešimir Pavelić, brigadir uz miru, a dostavljeno priopćenje objavljujemo u nastavku članka.

U povodu „Virtualne obnove spomenika u Kamenskoj"

Uz ideju obnove 30.rujna 2023.g. u Kamenskoj je u produkciji Milorada Pupovca i Srpskog narodnog vijeća realiziran virtualni prikaz spomenika autora Vojina Bakića podignutog 1968. u čast pobjede naroda Slavonije nad fašizmom i pri tomu su Milorad Pupovac i njegovi sljedbenici iz SNV, navodno obilježavajući godišnjicu rušenja spomenika, iznosili klevete na račun 123. brigade Hrvatske vojske. Svakom je jasno da taj spomenik nije srušio niti vjetar niti oluja, ali nepoznanica o rušenju M. Pupovcu i njegovim sljedbenicima ne daje pravo da neistinito i zločesto tvrde da je 123. brigada Hrvatske vojske 1992,g. srušila antifašistički spomenik.

Selo Kamenska 1991.g. je bilo jako četničko uporište i upravo sa brda Blažuj, gdje je bio smješten spomenik autora Vojina Bakića, četnici su gotovo svakodnevno granatirali selo Orljavac i okolna naselja. Napadajući četničko uporište Kamenska po četvrti put, 25.12.1991,g, 123. brigada je oslobodila čitav prostor od četnika i pripadnika tzv. „TO Srpske krajine”. Pronašli smo na brdu Blažuj mnogo naoružanja i vojne opreme kojom je četnike obilno snabdjela tadašnja JNA. Prilikom jednog od napada na Kamensku, 21.12.1991.g. ta ista JNA je pomagala četnicima u Kamenskoj u obrani uporišta, i s dva borbena zrakoplova su raketirali Hrvatsku vojsku tijekom napadnih djelovanja. Vjerojatno je i Pupovcu i njegovima poznato da se ta ista JNA nazivala sljednikom partizanskog pokreta i barem verbalno je slavila i veličala antifašizam, ali je ta ista JNA 1991,g. izvršila napad na Republiku Hrvatsku i svim sredstvima pomagala i branila četnički i velikosrpski fašizam, što je najprljavije pokazano u Vukovaru. Tih dana 1991.g. se na brdu Blažuj u Kamenskoj spojilo ono što bi trebalo biti nespojivo. Pod antifašističkim spomenikom podignutom u čast antifašističke borbe naroda Slavonije, četnici i tzv. „TO Srpske krajine”, potpomognuti od JNA, sijali su smrt ostvarujući neofašističku ideju Velike Srbije u središtu Slavonije.
Istine radi, mi kao pripadnici Hrvatske vojske 1991. i 1992.g. se nismo niti u primislima bavili spomenicima, ali smo se u našem kraju i dalje žestoko suprotstavljali ideji četništva i nosili se sa svim posljedicama koje je takva ideja donijela i pokazala agresijom JNA i četnika na Republiku Hrvatsku u rujnu 1991.g. 
U selu Kamenska, upravo ispod brda Blažuj, nalazi se i spomen ploča hrvatskim braniteljima iz 123.brigade poginulim na tom ratištu i nismo čuli da se Pupovac ili netko od prisutnih državnih dužnosnika u dolasku zadržao i poklonio njihovoj žrtvi za Republiku Hrvatsku. Naprotiv, okupljenima je servirana kleveta da su pripadnici 123.brigade Hrvatske vojske 21.veljače 1992. g. divljački srušili spomenik antifašizmu.

Inače, u vrijeme koje se navodi kao dan rušenja spomenika, 21. veljače 1992, požeška 123. brigada HV nije uopće bila na prostoru Kamenske, već na širem prostoru sela Bučja. Tamo smo već 26.12.1991.g., između brojnih antifašističkih spomenika, također zatekli ostatke izbezumljene četničke orgije u logoru Bučje, gdje su masakrirali civile i vojnike, a za neke niti danas ne znamo gdje su im grobovi. Oslobađajući od četnika Bučje, Budiće i druga sela prema Pakracu, Hrvatska vojska i 123. brigada doista se nije imala vremena baviti antifašističkim spomenicima, već smo se bavili čišćenjem bolesnih umova koji su se nazivali četnicima i teritorijalnom obranom srpske krajine.
Na žalost, slično je i već više puta viđeno, da se i u slučaju vojno redarstvenih akcija "Bljeska” i "Oluje", s istih adresa pokušavaju agresija i zločini nastali u ostvarivanju ideje Velike Srbije maknuti od interesa javnosti okrivljujući Hrvatsku vojsku za zločine u tim akcijama. I tako i ovaj put, šuti se o divljanju četnika u Kamenskoj 1991. g., ali se vješto iskorištava virtualni prikaz antifašističkog spomenika u Kamenskoj kako bi se 123. brigadu HV okrivilo za njegovo rušenje. Očigledno je Hrvatska vojska Pupovcu i njegovima već trideset i dvije godine "kamen u cipeli” pa ne odustaju od svoje nakane.
Spomenik u Kamenskoj autora Vojina Bakića izgrađen je na brdu Blažuj i bio je antifašističko obilježje jednog vremena koje danas nije spojivo na istom mjestu s profašističkim četnicima i TO srpske krajine, koji su zajedno s JNA širili smrt s tog istog brda 1991. g. pokušavajući stvoriti u Republici Hrvatskoj dio velike Srbije. Očito je da M. Pupovac i njegovi spajaju nespojivo, ali pri tom serviraju objede i klevete na račun 123.brigade HV, što smatramo nedopustivim - stoji u priopćenju koje potpisuje zamjenik zapovjednika i zapovjednik 123. brigade HV brigadir Zdenko Farkaš.