Četvrtak, 19 Listopad 2023 19:02

EARTH – međunarodni Erasmus+ projekt OŠ Antuna Kanižlića

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Osnovna škola Antuna Kanižlića iz Požege sudjeluje kao  partner u međunarodnom projektu Erasmus+. Riječ je o  Erasmus+ projektu Ključna aktivnost 2 u području odgoja i općeg obrazovanja. Dvogodišnji projekt, koji traje od 1.9.2022. do 31.8.2024., nosi naziv EARTH, što je skraćenica punog naziva EssenceofAgricultureandRuralTraditionalHospitality. Nositelj je projekta Fjolbrautaskolinn í Gardabae, škola s Islanda, a zemlje su partneri škole iz Italije, Španjolske, Grčke, Hrvatske i Portugala. Vrijednost je Projekta 250 000.00 € raspodijeljenih među školama partnerima. Iznos se financira od Nacionalne agencije za mobilnost i programe EU zemlje koordinatora (Island) i namijenjen je isključivo za troškove projekta. 

Grčka 2

Cilj je projekta obučiti učenike za poduzetničko učenje, tj. obrazovanje za poduzetništvo kako bi se u ruralnim sredinama povećala zapošljivost i samozapošljivost te pridonijelo razvoju zajednice i smanjio odlazak stanovništva iz ruralnih u urbane krajeve zemlje. Projektom se također nastoje povećati kompetencije učenika i nastavnika kroz aktivno i kreativno poduzetničko učenje, osigurati obrazovanje za poticanje potreba ruralnih zajednica kako bi se poboljšala njihova konkurentnost ipoduzetničke vještine, podići status strukovnog obrazovanja kroz inovacijsko i poduzetničko obrazovanje te poboljšati poslovna partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju s ciljem promicanja učenjatemeljenog na radu u ruralnim područjima. Važna je i komponenta Projekta omogućavanje učenicima razvijanje komunikacijskih vještina na engleskom jeziku te digitalnih kompetencija.  Grčka Atena

Ciljevi projekta EARTH izravno doprinose viziji EU-a o omogućavanju i poticanju zanimljivog pristupa razvoju i provedbi multidisciplinarnog europskog okvira kompetencija u kontekstu cjeloživotnog učenja za razvoj i primjenu znanja, vještina i stavova građana, posebno mladih ljudi, o obrazovanju za inovacije i poduzetništvoi održivi razvoj, kako je navedeno u Preporuci Vijeća EU-a o ključnim kompetencijama za cjeloživotno učenje.

U okviru Projekta planirano je ukupno 5 mobilnosti učitelja i učenika u partnerske škole u Europi gdje će sudjelovati u radionicama na engleskom jeziku vezanima za održivi razvoj, poduzetništvo, osposobljavanje za rad u ruralnim središtima, ali i predstaviti svoju i upoznati tuđe kulture, turističkih znamenitosti i običaje.

Do sada su partneri proveli tri mobilnosti: u Italiji, Španjolskoj i Grčkoj. Na svaku su mobilnost upućena dva nastavnika i četvero učenika iz svake škole partnera. Tijekom boravka u zemljama partnera proveden je niz aktivnosti: od posjeta lokalnim gospodarstvima karakterističnima za kraj u kojemu se mjesto nalazi, predavanja o poduzetništvu, učenja kako raditi u programu Canva i sudjelovanja u radionicama u istraživačkim centrima pod vodstvom eminentnih lokalnih profesora do posjeta kulturnim središtima i upoznavanja znamenitosti i kulture.

Italija 1

Dani provedeni na mobilnostima dani su rada, ali i jačanja veza među partnerima u ovom projektu, budući da učenici rade u međunarodnim radnim skupinama. Sve ono što su vidjeli i naučili tijekom posjeta lokalnim gospodarstvima i tvornica primijenili su na radionicama na kojima su morali izraditi vlastiti start-up te ga prezentirati javnosti.

Sve su se održane mobilnosti završile uspješno, a sudionici vratili obogaćeni novim saznanjima i iskustvima.

Trenutno je  tijeku četvrta mobilnost, u Portugalu, u vinskoj regiji i mjestu Peso daRegua, nakon koje ćemo partnere ugostiti u našoj OŠ Antuna Kanižlića, početkom studenoga.