Subota, 14 Listopad 2023 12:24

Obilježen Dan ružičaste i Dan plave vrpce i Mjesec borbe protiv raka dojke

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga protiv raka Požega, Klub žena operiranih na dojci Požega i Udruga ILCO Požega obilježili su Dan ružičaste i Dan plave vrpce te "Mjesec borbe protiv raka dojke“ na info štandu u Cehovskoj ulici u Požegi. Na prigodnom obilježavanju dijelili su edukativne brošure i ružičaste vrpce, a za najmlađe i balone.

IMG 6898 - Ovo je način da svim oboljelim osobama i od raka dojke i od raka debelog crijeva, ali i drugih karcinoma, ukažemo na problem. Što se tiče situacije vezano uz nacionalne programe otkrivanja oboljelih od raka, ona je kakva je i bila – jako dobra  na zavidnoj razini od 80 do 90 %. Nama se ponovno nakon pause zbog korone ljudi odazivaju i u sklopu jednog i u sklopu drugog nacionalnog programa. U odnosu na ostale županije mi smo i dalje u samom vrhu po odazivu. Imamo sad nekoliko novih mehanizama kako možemo povećati odaziv u sklopu nacionalnih programa, pa smo recimo ljudima slali podsjetnik da naprave testove koje su ranije dobilo na rano otkrivanje raka debelog crijeva i dosta njih je to napravilo. Što se tiče raka dojke, ono što je novo i za što smo se mi u Zavodu godinama zalagali, je dolazak mobilnog mamografa na područje Pakraca i Lipika. Pozivam žene da iskoriste slijedeći tjedan dolazak mobilnog mamografa u Pakrac, da se jave ili da dođu jer za srijedu ima još termina za pregled mamografom.IMG 6889

Kad je riječ o raku dojke i raku debelog crijeva, imamo standardne brojke kao i prethodnih godina, dakle, bude oko 50 novootkrivenih žena s rakom dojke tijekom godine i negdje 60 do 80 novootkrivenih s rakom debelog crijeva. I kod jednog i kod drugog raka najvažnije je rano ga otkrit. I zato uvijek kad dobijete poziv za pregled, odazovite se. Onaj manji dio žena koje se ne odazivaju na mamografski pregled neka popričaju sa svojim susjedama i prijateljicama, majkama, sestrama o tome i ipak dođu. Pretraga je jednostavna i u visokom postotku rano otkriva rak dojke – istakla je voditeljica Službe za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i predsjednica Županijske lige protiv raka dr. med. Jasmina Kovačevićte dodala da je oko raka debelog crijeva još uvijek jedna tabu tema, no to bi trebalo prevazići i odazvati se svakom preventivnom pregledu koji često život znači. Napominje da neki članovi Udruge ILCO, osoba operiranih na debelom crijevu koji su se na vrijeme operirali normalno žive unazad 20 i 30 godina.

IMG 6890Podršku na štandu ovoj edukativnoj i humanitarnoj aktivnosti dali su požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić koji je istakao: - Rano otkrivanje raka je postalo jedna točka o kojoj nebi trebalo niti malo razmišljati jer rano otkrivanje raka znači i ozdravljenje i povećanje preživljenja nakon terapija od različitih vrsta raka. Zapravo prevencija i rano otkrivanje raka je ono što kao građani kao potencijalni pacijenti je što možemo napraviti za sebe i cijelo društvo.

Svoje zadovoljstvo mogućnosti davanja podrške ovoj akciji istakao je i zamjenik županice Ferdinand Troha: - Ova akcija ima za cilj omogućiti rano otkrivanje raka dojke i raka debelog crijeva, a ja koristim ovu priliku da pozovem sugrađane da se odazovu na prventivne preglede na koje budu pozivani jer na taj način se i odgovorno ponašamo ali i sprečavamo bolesti koje nas ugrožavaju.