Srijeda, 11 Listopad 2023 13:55

Početna konferencija projekta Poludnevni boravak za socijalno ugrožene osobe požeške Udruge MI

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je financijska sredstva Udruzi MI iz Požege za provedbu programa "Poludnevni boravak za socijalno ugrožene osobe.“ U prostorijama Lokalne razvojne agencije grada Požega LORA održana je početna konferencija projekta. Konferenciji su nazočili, saborska zastupnica i gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, izaslanica Ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Suzana Diklić, ravnatelj Zavoda za socijalni rad Požega Vjekoslav Potočanac, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Požega Jasminka Antunović, predstojnica Obiteljskog centra Požega Mirjana Jugović, predsjednici udruga osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama, te udruga s kojima surađuje Udruga MI.

O projektu je video prezentaciju održala voditeljica projekta Ivana Pavelić: - Ova inicijativa ima za cilj značajno utjecati na živote onih kojima je to najpotrebnije. Program "Poludnevni boravak za socijalno ugrožene osobe" koji se provodi u prostorijama Udruge MI nudi sigurno i poticajno okruženje za socijalno ugrožene pojedince. Pod vodstvom stručnih suradnika iz udruge polaznici se uključuju u niz aktivnosti namijenjenih poticanju osobnog rasta i osnaživanja.
Jedna od ključnih komponenti programa je niz psiholoških radionica, usmjerenih na emocionalnu i mentalnu dobrobit sudionika. Ove radionice pružaju prostor za podršku pojedincima da istraže i razviju strategije suočavanja, emocionalnu inteligenciju i otpornost.
U današnje digitalno doba, digitalne vještine ključne su za sudjelovanje u modernoj radnoj snazi.
Prepoznajući to, program "Poludnevni boravak" uključuje radionice digitalnih vještina kako bi se sudionici osnažili tehnološkom pismenošću potrebnom za uspjeh u digitalnoj eri. Ove radionice pokrivaju širok spektar digitalnih vještina, osiguravajući da sudionici mogu s pouzdanjem upravljati digitalnim krajolikom.
Tjelesna aktivnost igra vitalnu ulogu u održavanju zdravog načina života, fizički i psihički. Za promicanje cjelovitog blagostanja program nudi plesne, motoričke te sportske radionice. Ove sesije ne samo da poboljšavaju fizičku spremnost sudionika, već također potiču samoizražavanje i kreativnost kroz pokret i ples.
Suradnja između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Udruge MI naglašava predanost Vlade RH pružanju potpore socijalno ugroženim pojedincima. Financiranjem programa poput inicijative "Poludnevni boravak" osiguravaju prijeko potrebna sredstva za poboljšanje kvalitete života ove ranjive populacije.
Oduševljeni smo što smo dobili ovu financijsku potporu Ministarstva. Uz njihovu potporu možemo proširiti doseg našeg programa 'poludnevnog boravka' i trajno utjecati na živote onih koji su često zanemareni i nedovoljno usluženi.
Ovo partnerstvo predstavlja hvalevrijedan napor za rješavanje društvenih razlika i stvaranje inkluzivnijeg društva. Ulaganje Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u programe poput inicijative "Poludnevni boravak" pokazuje njihovu predanost poticanju socijalne integracije i pružanju mogućnosti svim članovima zajednice.
Budući da program "Poludnevni boravak" nastavlja napredovati, očekuje se da će više socijalno ugroženih pojedinaca imati koristi od usluga i podrške koju on pruža. Uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Udruga MI je u dobroj poziciji da pozitivno utječe na živote onih kojima je to najpotrebnije.

Partneri na projektu su: Grad Požega, grad Pakrac, Opća županijska bolnica Požega, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područni ured  Požega, Obiteljski centar Područna služba Požeško-slavonska.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je financiranje programa „Poludnevni boravak za socijalno ugrožene osobe“, prepoznavši njegov potencijal da duboko utječe na živote potrebitih. Za prvu godinu projekta dodijeljena je znatna potpora od 25.000 eura, što je dokaz predanosti Ministarstva promicanju inkluzivnih i suosjećajnih socijalnih usluga. Provođenje projekta planira se kroz tri godine.