Petak, 22 Rujan 2023 12:52

Obilježen 22. rujan - Nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Dana 22. rujna 1999.g., na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio je svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski sabor 2004.g. proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na smrtno stradale žrtve.  

POŽEGA - Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije obilježavajući taj dan organizirao je i postavi štand u pješačkoj zoni na kojemu je građanima učiniti dostupnima informacije o sustavu zaštite i podrške ženama žrtvama nasilja.

Cilj obilježavanja ovoga dana jest senzibiliziranje društva s problematikom nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ne smije ignorirati i tolerirati.

Povezivanje resora i organizacija civilnog društva u sustav koji će djelotvorno štititi prava svih na dostojanstven život, život bez nasilja, koji će djelovati preventivno na pojavu nasilja i njegovih posljedica te promovirati nultu toleranciju na nasilje, zadaća je svih nas jer nasilje je društveni problem.

Osim članova Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije na štandu su bili nazočni predstavnici PU Požeško-slavonske, Udruge Humanum, Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ kao članovi Mreže podrške i suradnje za žrtve kaznenih djela te Sigurne kuće Požeško-slavonske županije, predstavnik Požeško-slavonske županije, zamjenik županice Ferdinand Troha i Mirjana Jugović, voditeljica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

IMG 6394

 - Nasilje nad ženama je problem je o kojemu se treba glasno govoriti i nipošto nije stvar samo žrtve, već i obitelji, prijatelja, susjeda i poznanika koji su dužni pomoći i prijaviti svaki oblik naselja koji primijete. Ovaj najavljen niz mjera osnažiti će pravosuđe i naložiti pravosuđu izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Obiteljskog zakona. Često su počinitelji obiteljskog nasilja recidivisti, ponavljači koje dosadašnje izrečene mjere nisu odvratile od nasilničkog ponašanja, ustvari djelovale su odvraćajuće na žrtve – da žrtve ponovo ne prijavljuju nasilje. To nam se ne smije dogoditi. Zato nove mjere kazneno-pravne politike idu u smjeru da se uvodi posebno kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe za koje će biti zapriječena najmanja kazna zatvora od deset godina, pa do dugotrajnog zatvora. Strože se penalizira kazneno djelo silovanja, za kršenje zaštitnih mjera bit će obveza izricanja kazne zatvora -  rekla je voditeljica tima Mirjana Jugović.

Zamjenik županice Troha je istakao: - Drago nam je da se u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji obilježava ovaj dan kako bi senzibilizirali javnost. Županija prepoznaje problem nasilja, nasilje nema opravdanje po bilo kojoj osnovi. Nasilje u obitelji, nasilje prema ženama osobito je osjetljiv društveni problem i Požeško-slavonska županija podržava ovu akciju kao i sve što čine ovi dobri ljudi koji žrtvama nasilja pomažu.