Srijeda, 13 Rujan 2023 10:53

Najavljeno obilježavanje Dana branitelja Požeško-slavonske županije za nedjelju 17. rujna

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata PSŽ, Županijske podružnice UHDDR-a  i Požeško-slavonske županije a pod pokroviteljstvom svih općina i gradova održat će se 32. obljetnica od oslobađanja vojarne u Požegi te obilježiti i Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije koji je kasnije utemeljen na datum oslobađanja vojarne 17. rujna. Na tiskovnoj konferenciji to su najavili za nedjelju 17. rujna od 9 sati predsjednik Koordinacije Tomica Galović, Antun Mandić iz UHDDR-a i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

IMG 6097Pozivajući sve hrvatske branitelje koji su dali svoj obol pri stvaranju Republike Hrvatske, da sudjeluju i u ovom obilježavanju Dana branitelja predsjednik Koordinacije Tomica Galović je rekao: - Nadamo se da će i u budućnosti ostati trag i da će se ovaj dan obilježavati kao Dan hrvatskih branitelja. Svjesni smo da nas je svakim danom sve manje, a ako s nama ode taj dan, onda i nismo postojali. Iz toga razloga zahvaljujem se Požeško-slavonskoj županiji koja je prepoznala važnost toga datuma te županici Antoniji Jozić koja nas prati i time nastavlja tu tradiciju. Da bi taj dio imao svoju težinu kao što i ima, zahvaljujem se svim gradonačelnicima gradova i načelnicima općina s područja županije koji su se uključili, da taj datum ostane tradicionalno obilježavanje.

 - Taj datum je Skupština Požeško-slavonske županije uspostavila kao Dan hrvatskih branitelja naše županije. Uistinu sam sretna i ponosna što osim Županije u toj potpori i obilježavanju sudjeluju sve općine i gradovi. Pozivamo sve naše hrvatske branitelje, sve one koji su u tim trenutcima dali najviše, koji su dali svoje srce za uspostavu Republike Hrvatske. Naravno pozivamo i sve građane da se priključe tom lijepom okupljanju. Dan je to kada ćemo se prisjetiti žrtve koju su dali svi hrvatski branitelji koji danas nisu s nama, žrtve koju su dali branitelji koji i danas grade Hrvatsku, ali i žrtve obitelji koja je podnijela velike gubitke u tim 90.-im godinama prošloga stoljeća, kada su s ratišta dolazile tužne vijesti. Njima u čast, njima na spomen okupit ćemo se u nedjelju i proslavit ćemo još jedan ponosan Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije - pozvala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Protokol obilježavanja koje počinje u nedjelju 17. rujna od 9 sati pojasnio je Antun Mandić iz organizacijskog odbora ŽP UHDDR-a koja je zadužena za organizaciju: - „Polaganje vijenaca kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade hrvatske vojske u Požegi bit će u 9 sati. Zatim će uslijediti Mimohod pobjednika, gdje će branitelji zajedno s građanima od spomen obilježja ići do Vojarne 123. brigade HV. Na čelu kolone bit će hrvatska zastava i sve zastave naših udruga, zatim gradska glazba i povijesne postrojbe. Prigodi program obilježavanja održat će se u Vojarni, a započinje dolaskom svih sudionika mimohoda, u 9,45 sati. Sveta misa održat će se u kapelici u sklopu Vojarne i započinje u 10 sati. Nakon svete mise predviđeno je druženje i zajednički ručak u Vojarni 123. brigade HV Požega.