Subota, 13 Svibanj 2023 09:17

Redovna Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Požeštine

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

KAPTOL - Redovna i Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Požeštine održana je u Vatrogasnom domu DVD Kaptol koji je bio domaćin skupa.

Predsjednik VZ Požeštine Ivan Baša podnio je izvješće o radu zajednice u 2022. godini te izvješća o financijskom stanju. - Po posljednjoj evidenciji i analizi koja je rađena koncem 2022. god., u VZ-e Požeštine je udruženo 38 DVD-a i Javna vatrogasna postrojba Požeško-slavonske županije sa sjedištem u Pleternici. Od navedenog broja DVD-a 37 DVD-a djeluje na teritorijalnom principu, odnosno ista su osnovana u slijedećim mjestima: Orljavac, Velika, Kutjevo, Čaglin, Pleternica, Kaptol, Jakšić, Brestovac, Biškupci, Buk, Bučje, Drenovac, Bektež, Alilovci, Djedina Rijeka, Frkljevci, Gradac, Grabarje, Golo Brdo, Ivandol, Jaguplije, Koprivnica, Lukač, Lakušija, Ljeskovica, Sesvete, Podgorje, Ruševo, Sulkovci, Trenkovo, Toranj, Vetovo, Zagrađe, Doljanovci, Zakorenje, Šumanovac i Knežci. Sva navedena DVD-a su članice VZ-e Požeštine i rade u okviru pripadajućih matičnih vatrogasnih centara, a nositelji istih su DVD-a u sjedištima Općina Brestovac, Velika, Kaptol, Čaglin, Jakšić, te Gradovi Kutjevo i Pleternica.

U navedenim vatrogasnim društvima prema vrstama aktivnosti, a po zadnjim pokazateljima (podaci iz računalne aplikacije Vatronet) učlanjeno je 2924 članova od toga (820 operativnih članova koji zadovoljavaju sve zakonom propisane uvjete), 535 izvršnih, 538 člana vatrogasne mladeži i podmlatka, 53 počasnih članova, 92 veterana, 20 profesionalnih vatrogasaca, 241 članova u pričuvi i 305 pomažućih članova. Prema podacima iz računalne baze podataka Vatroneta, aktivni vatrogasci imaju slijedeću kvalifikacijsku strukturu:

          - vatrogasna mladež – 61 članova

          - vatrogasci s položenim ispitom – 549 članova

          - vatrogasci I klase - 485 članova

          - vatrogasni dočasnik - 181 članova

          - vatrogasni dočasnik I klase - 202 članova

          - vatrogasni časnik - 36 članova

          - vatrogasni časnik I klase -89 članova

          - viši vatrogasni časnik - 4 člana

          - viši vatrogasni časnik I klase – 4 člana

          - počasni vatrogasni časnik - 14 članova

          - počasni viši vatrogasni časnik - 6 član

Brojne aktivnosti zajednice u prošloj godini - ukupno požarnih intervencija 273, tehničkih intervencija 363 te ostalih intervencija 37, sveukupno 673 intervencije. Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 1.464 vatrogasca sa 466 vozila, a ukupno je na intervencijama utrošeno 2.299 radnih sati, a same intervencije se mjere kroz 825 sati.

Od sredstava koje dobivaju od općina i gradova na području Požeštine  raspoređene su doznake za rad DVD-a na području Požeštine i uspjela su se redovno financirati sa nešto više od 2 milijuna kuna. Izvješća Nadzornog odbora o regularnosti poslovanja iznio je predsjednik Vinko Jušić. Sva izvješća su jednoglasno usvojena.

Rad vatrogasne zajednice Požeštine a time i svih DVD-a koji su članovi VZ, ocijenjeni su kao odlični, uspješno su izvedene sve intervencije na zaštiti i spašavanju od požara, ali i drugih tehničkih intervencija i zaštite i spašavanja od ostalih ugroza i elementarnih nepogoda. Pohvale su izrekli zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić i županijski vatrogasni zapovjednik Marko Ašenbrener.

Odrađeno je razrješenje nekih članova Skupštine VZ Požeštine i izabrani novi članovi, uglavnom zbog prelaska na nove dužnosti.