Subota, 06 Svibanj 2023 09:05

48. Zlatni glas Zlatne doline – najbolju pjesmu imao je Tamburaški orkestar Hrvoja Harkanovca

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

KAPTOL - Ove godine su pripremili zanimljiv spoj kroz tri različite večeri pjesme, tambure, kulture i običaja. Prvu večer održan je Međunarodni festival tamburaških orkestara naziva „Tambura bez granica“, a drugog dana smo čuli 24 nove pjesme pisane za festival Zlatni glas Zlatne doline. Uz izvođače iz Hrvatske, nastupili su gosti iz Austrije i Srbije. Od tri najbolje pjesme koje stručni žiri proglasi najboljima, dvije će sudjelovati na požeškom festivalu Zlatne žice Slavonije.

Na samom početku sve je pozdravio načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, a 48. Zlatni glas Zlatne doline otvorila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

„Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas sve u Kaptolu na 48. festivalu Zlatni glas Zlatne doline, veliki pozdrav iz ponosne i prekrasne Požeško-slavonske županije, županije vrijednih i marljivih ljudi, onog širokog slavonskog srca i duše. To ćete na najbolji mogući način doživjeti večeras u izvedbi preko 20 novih pjesama tamburaške glazbe. Kaptol ove godine proslavlja preko 800 godina od prvog spomena, no tu su tragovi života postojali još iz vremena prije Krista. Želim vam svima jednu lijepu večer uz tamburašku glazbu, proglašavam 48. festival Zlatni glas ponosne Zlatne doline otvorenim.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Pobjednik 48. festivala Zlatni glas Zlatne doline 2023. s najboljom pjesmom je Tamburaški orkestar Hrvoja Harkanovca iz Osijeka.

On su se predstavili s pjesmom „Zbogom“ autora Luke Senčića, Karla Lukačevića, te Hrvoja i Darija Harkanovca. Drugo mjesto osvojio je Vinkovčanin Josip Paulić s pjesmom „Pao mrak“ autora teksta i glazbe Bobana Dževerdanovića. Oni će sa svojim pjesmama nastupiti na požeškom festivalu Zlatne žice Slavonije početkom rujna. Treće mjesto osvojio je Tamburaški sastav Biseri iz Subotice s pjesmom „Ne gledaj na ure“, za glazbu je zaslužan Josipa Franciškovića, dok je tekst osmislila Đurđa Habel, te aranžman Ante Crnkovića.

Posebna plaketa za dugogodišnje sudjelovanje na Festivalu i očuvanje tamburaške glazbe uručena je Stjepanu Japariću. Prvu nagradu po glasovima posjetitelja dobio je Ivan Petravić za pjesmu „Škrlet“. Drugo mjesto osvojio je Luka Samardžić s pjesmom „Ostavljam tebe“, a treće mjesto osvojio je Dragan Kapčević s pjesmom „Knjiga života“.

Objavljen je festivalski album čijom prodajom po popularnoj cijeni su prikupljana sredstva za rad Caritasa kaptolačke župe. Organizatori Tambure za dušu su Općina Kaptol, Turistička zajednica Zlatni Papuk, Kaptolački tamburaški orkestar i KUD „Ivo Čakalić“, uz svesrdno pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije. Ovogodišnje 48. izdanje Festivala zatvorio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Kaptol Dario Lončarević koji je pozvao autore i izvođače da se prijave za Zlatni glas Zlatne doline 2024. godine.

Tambura za dušu danas završava 11. Smotrom folklora Šokačko se kolo vije s početkom u 19 sati.