Nedjelja, 30 Travanj 2023 08:48

Uz polaganje vijenaca i sjećanje na poginule svečano otvoreno Spomen područje „Logor Bučje“

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

BUČJE - Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora Bučje Požeško-slavonske županije i Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, u prigodi 28. obljetnice vojno redarstvene operacije „Bljesak” svečano je otvoreno Spomen područje „Logor Bučje“, u sklopu kojega je postavljena i spomen ploča s imenima ubijenih i nestalih logoraša navedenog logora.

1268c3a40725ffda3e04911ea0794053 3 XLSvečanom otkrivanju spomen ploče, uz članove obitelji ubijenih i nestalih zatočenika Logora Bučje, prisustvovali su i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, izaslanik ministra obrane, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči, predstavnici Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, predstavnici gradova i općina, Ravnateljstva policije - PU požeško-slavonske i PP Pakrac, te brojni predstavnici braniteljskih i civilnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i pakračka gradonačelnica, na samome početku svoga obraćanja istaknula je i naglasila kako se upravo na ovome mjestu nalazio prvi srbočetnički logor na području Republike Hrvatske.

„Tijekom četiri mjeseca koliko je bio u funkciji, prema svjedočanstvima preživjelih zatočenika bio je to strašan logor u kojem su se događale užasne strahote.“ – rekla je gradonačelnica dodavši kako je na ovome mjestu posebno emotivna jer je jedna od žrtava bio i njezin djed.

Gradonačelnica Blažević zahvalila je svima koji su zaslužni za postavljanje ove spomen ploče, istaknuvši kako će se na inicijativu županice Antonije Jozić ovo područje i dalje nastaviti uređivati jer Bučje ima veliki značaj za obranu Republike Hrvatske.1268c3a40725ffda3e04911ea0794053 7 XL

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić, kao inicijator postavljanja spomen ploče na području novouređenog Spomen područja „Logor Bučje”, kazao je kako se logor Bučje s pravom može nazvati „labirintom logora“ zbog velikog broja mjesta zarobljavanja s područja cijele zapadne Slavonije, mučenja i  premještanja logoraša.

„Nažalost, veliki dio zarobljenih hrvatskih branitelja i civila i danas se vode nestalima, a svjedoka je sve manje.“ - rekao je Turudić te dodao kako je Spomen područje logora Bučje otvoreno upravo s ciljem trajnog sjećanja, ali i obveze na traženje svih zatočenih i nestalih, kao i opomenu - da se nikada ne zaboravi.

 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obiteljima stradalih branitelja iskazao je zahvalu i poštovanje na svemu onome što su pretrpjeli u protekle 32 godine te naglasio kako je Bučje mjesto gdje su zli ljudi predvođeni Miloševićevom ideologijom o velikoj Srbiji činili veliko zlo.

1268c3a40725ffda3e04911ea0794053 10 XL

„Trenutno smo uoči obilježavanja VRO „Bljesak“. Bljeska koji je oslobodio zapadnu Slavoniju nakon gotovo pet godina privremene okupacije, ubojstva, mučenja, paleži i progonstva ljudi. Te 1995. godine briljantnom vojno redarstvenom operacijom oslobodili smo zapadnu Slavoniju i poslali jasnu poruku – neće proći nikakva SAO Krajina, neće proći nikakav oblik torture i progonstva. Ovo je Hrvatska.“ – rekao je ministar Medved te dodao kako je Republika Hrvatska, nakon velikih žrtava koje smo kao narod podnijeli u Domovinskom ratu, danas moderna demokratska zemlja koja je ispunila svoje glavne strateške ciljeve, a tako će se nastaviti i u budućnosti.

Izvor: compas.com.hr