Ponedjeljak, 24 Travanj 2023 09:04

U Ruševu održana komemoracija za žrtve komunističkih zločina počinjenih u travnju 1945. godine

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

RUŠEVO -  U organizaciji Udruge građana "Put, istina I život" u Ruševu se održala komemoracija za žrtve komunističkih zločina počinjenih u travnju 1945. godine.

Sve je započelo kod spomenika posvećenom žrtvama gdje su položeni lampioni I svijeće, a nakon toga održana je sveta misa koju je predvodio velečasni Ivan Zirdum. Poslije svete mise formirala se kolona sjećanja koja se svečanim hodom uputila prema spomeniku u središtu sela, gdje je upriličen prigodni program.

Sve prisutne pozdravila je predsjednica Udruge Put Andrijana Plavi. Državnu himnu otpjevala je pjevačka sekcija Matice umirovljenika općine Čaglin, a potom je održana minuta šutnje za sve žrtve. Anamarija Plavi tada je pročitala imena dosada identificiranih žrtava.

Vijence su položili izaslanstvo članova žrtava na čelu sa Stjepanom Jakabom Pištom, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ravnateljicom Uprave za zatočene I nestale Ivonom Paltrinieri, izaslanstvo Požeško-slavonske županije i općine Čaglin na čelu sa županicom Antonijom Jozić i načelnikom Daliborom Bardačem, izaslanstvo grada Đakova na čelu s gradskim vijećnikom Ivicom Sliškovićem, izaslanstvo  Udruge Put na čelu s predsjednicom Plavi, izaslanstvo Udruge za sport I rekreaciju "Josip Knežević" iz Ljeskovice na čelu s predsjednikom Josipom Tušekom, a potom su predstavnici ostalih žrtvoslovnih udruga položili lampione I svijeće.

Prisutnima su se tada obratili predstavnik obitelji žrtava Stjepan Jakab Pišta, načelnik općine Čaglin Bardač, predstavnik grada Đakova Slišković, Požeško-slavonska županica Jozić I predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Paltrinieri.

Za kraj službenog dijela programa pjevačka sekcija Matice umirovljenika općine Čaglin otpjevala je pjesmu "Volim te, zemljo mila".