Petak, 21 Travanj 2023 12:44

Popratili smo 24-satnu akciju nadzora brzine PU požeško-slavonske u okviru Roadpol do 23. travnja

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Od 17- 23. travnja traje akcija Roadpol na teritoriju cijele Europe, kroz koju se vrše 24-satni nadzori brzine kretanja vozila na našim cestama. Popratili smo akciju nadzora brzine PU požeško-slavonske na jednom od punktova koja su policiji predložili sami građani kroz svoje prijedloge. Po riječima policijskih službenika PU požeško-slavonske u akciju je uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru prometa. Akciju je najavila Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske, a o samoj akciji i statistici vozača u prekršaju neprilagođene brzine govorio je Zvonimir Lukačević voditelj poslova prometne policije Policijske uprave požeško-slavonske.

- Osim desetak lokacija koje su predložili građani, policija će nadzirati brzinu i na lokacijama na kojima se prema statističkim pokazateljima događaju prometne nesreće uzrokovane nepropisnom ili neprilagođenom brzinom. Prekršaji brzine utvrđivat će se i fiksnim kamerama za mjerenje brzine vozila. Nepropisna i neprilagođena brzina dovode do teških prometnih nesreća i najveći je ubojica u prometu. To pokazuje statistika, jer su obje prometne nesreće s poginulim osobama prošle godine bile uzrokovane brzinom. Od ukupno 540 prometnih nesreća u 2022. godini, 103 su bile uzrokovane nepropisnom ili neprilagođenom brzinom. Od tog broja, 22 su bile teške prometne nesreće u kojima su dvije osobe smrtno stradale, a 25 osoba je teško ozlijeđeno. - rekao je Lukačević te dodao da je ove godine situacija malo povoljnija jer do sada imamo 116 prometnih nesreća od kojih je 18 uzrokovano brzinom i samo jednu osobu lakše ozlijeđenu. 

Iz policije su zahvalili građanima koji su predložili mjesta za kontrole, te pojasnili da svoje prijedloge mogu slati tijekom cijele godine. Policija je zahvalila građanima na sugestijama za lokacije, koje mogu dojavljivati cijele godine, a vozače pozivaju da poštuju ograničenja brzine na prometnicama.