Četvrtak, 20 Travanj 2023 09:37

Redovna Godišnja izvještajna skupština Povijesne postrojbe Gradska straža Požega

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Redovnu i izvještajnu skupštinu održali su članovi Udruge Povijesna postrojba Gradska straža Požega u svojim prostorijama Pod gradom. Gradska straža Požega jedna je od 26 povijesnih postrojbi u Hrvatskoj koja je i članica Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske i članica Europskog saveza povijesnih postrojbi.

Na Skupštini su uz 20-tak članova udruge nazočili pročelnica za društvene djelatnosti grada Požege Maja Petrović i bivši gradonačelnik Dragutin Štirmer.

Gradska straža Požega bila je vrlo aktivna u protekloj godini i bilježi čak 66 aktivnosti članova udruge, izlazaka na neku od manifestacija grada Požege i Požeško-slavonske županije, obilježavanja svih godišnjica i datuma važnih za braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata, obilježavanje državnih praznika i blagdana, a posebno su aktivni i oko odlaska drugim povijesnim postrojbama na njihova događanja u cijeloj Hrvatskoj. - Kako mi već početkom trećeg mjeseca za Dan grada Požege i Grgurevo organiziramo smotru i mimohod, te glasno pucanje svih povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjednih država, a nama se odazove preko 20 povijesnih postrojbi, tako i mi odlazimo na njihove proslave dana grada i općine i njihove manifestacije povijesnih postrojbi - pojasnio je jednu od većih stavki putovanja i odlaska na gostovanja zapovjednik Gradske straže Požega Vladimir Milković.

Sveobuhvatno izvješće po nadnevcima iznio je predsjednik Marijan Pilon, koji je istakao da su te brojne aktivnosti kada ih se pogleda u ukupnom broju više nego jedna tjedno. To zahtjeva doista puno sati volontiranja, puno rada svih članova udruge, ali i financijskih sredstava. Gotovo je nevjerojatno da su to uspjeli sa proračunom od 35 tisuća kuna koja su im uglavnom osigurali Grad Požega, Požeško-slavonska županija i nekoliko manjih sponzora, a dio i sami članovi kroz članarinu i nesebično provođenje svih zadataka.

Zapovjednik Milković je najavio da će se kao Savez povijesnih postrojbi RH ipak uskoro naći u okrilju ministarstva kroz koje će dobivati i dio potrebnih sredstava za rad udruga. Kroz Savez sudjelovat će i u dva projekta, jedan je izdavanje Monografije o povijesnim postrojbama i drugi snimanje dokumentarnog filma o povijesnim postrojbama koji bi bio prikazivan kroz nekoliko tv kanala.

Ovaj rad koji je ispunjen brojnim aktivnostima i velikom ljubavi i radom članova udruge pohvalila je pročelnica Maja Petrović i najavila i dalje podršku grada Požege, a bivši gradonačelnik Štirmer je predložio da prirede na početku godine jednu izložbu fotografija gdje bi široj javnosti prezentirali što su sve radili protekle godine.

Nakon usvajanja izvješća o radu i financijskih izvješća članovi udruge su se u nastavku družili uz pravi slavonski čobanac koji su sami skuhali članovi vični kuhanju.