Srijeda, 19 Travanj 2023 09:01

Povijesno društvo Požega pripremilo dva interesantna predavanja o nasilju nad ženama u prošlosti

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Povijesnog društva Požega organizirana su dva predavanja "Buntovnice međuratnog razdoblja - oblici ženskog aktivizma između dvaju svjetskih ratova" autorice dr. sc. Ane Rajković i "Žene s margine: Zatvorenice na području Hrvatske u 19 stoljeću" autora dr. sc. Luke Pejića. Predavanja su održana u GHradskoj knjižnici Požega.

Predsjednik Povijesnog društva Požega Vinko Tadić, prof. na početku predavanjima je predstavio predavaće i rekao: - Okupili smo se u Gradskoj knjižnici Požega povodom Tjedna cjeloživotnoga učenja u organizaciji Povijesnog društva Požega i Pučkog otvorenog učilišta Obris. Ana Rajković Pejić pripremila je predavanje „Buntovnice – oblici ženskog aktivizma u međuratnom razdoblju“, a Luka Pejić izlaganje pod naslovom „Žene s margine: Zatvorenice na području Hrvatske u 19. stoljeću“. Nakon navedenih predavanja uslijedila je diskusija. Tijekom proteklih deset godina Povijesno društvo Požega organiziralo je niz predavanja, radionica i rasprava o nasilju nad ženama u prošlosti. Time želimo dati svoj doprinos borbi protiv nasilja i diskriminacije žena u našem vremenu.

Jedna od predavačica na predavanju je dr. sc. Ana Rajković Pejić je istakla: - U najavljenom predavanju prikazala sam različite oblike ženskog aktivizma te nasilja nad ženama u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Naglasak je postavljan na njihovoj motivaciji kao i na različitim oblicima javnog djelovanja žena. U tom smislu, predavanje se baviproblemima i perspektivama s kojima su se susretale buntovnice međuratnoga razdoblja. Predstavila sam djelovanje „muških Mara“, kurirki, ilegalki, humanitarki i drugih. 

Predavač na skupu je bio i dr. sc. Luka Pejić: - Pitanje ženskog kriminaliteta zaokupljalo je intelektualce 19. stoljeća. Predavanjemsam pokušao odgovoriti na niz pitanja vezanih uz percepciju i tretman žena osuđenih za kaznena djela na području Hrvatske. Što je dobre djevojke i kućanice nagnalo na strašne zločine? Po čemu su se zatvorenice razlikovale od muškaraca koji su se nalazili iza rešetaka? Kako je bio zamišljen idealan ženski zatvor na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće? Kako rehabilitirati „posrnule“ majke, supruge i kćeri te ih uspješno integrirati u društvo? Kakvom nasilju su bile izložene „posrnule“ žene?