Breadcrumbs

Nedjelja, 16 Travanj 2023 10:17

25. "Hercegovačko silo" u Velikoj uz sir iz mišine, hercegovački pršut, slavonsku sarmu, janjetinu i nezaobilazne gange

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

VELIKA - Održano je 25. "Hercegovačko silo" u organizaciji  Zavičajne udruge Herceg Stjepan iz Požeštine. "Hercegovačko silo" je zavičajna i tradicijska zabava i okupljanje stanovnika Požeštine i šire porijeklom iz Hercegovine, ali i njihovih prijatelja iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Okupilo se njih preko 400 u Svečanoj dvorani "Avia" u Velikoj. Pristigli su im i gosti iz starog kraja KUD sv. Ante iz Ljubuškog, obučeni u narodne nošnje tog kraja koji su izveli nekoliko pjesama i svakako nekoliko gangi u čemu su imali i podršku nekih starijih posjetitelja u dvorani.

Ponovno se pokazao kao odličan organizator, predsjednik Udruge Herceg Stjepan Vlado Boban, jer je sve pripremio za odlično druženje i zabavu, stoga mu je Društvo na Skupštini produžilo da bude predsjednik još jedan mandat. Tko zna neka radi i dalje.

Sve goste u dvorani, izražavajući zahvalnost što su se ponovno okupili u ovako velikom broju pozdravio je predsjednik udruge Vlado Boban, pročelnik općine Velika Valentin Raguž i županica Antonija Jozić, koja je i otvorila silo. Gost na silu bio je i ministar pravosuđa Ivan Malenica i brojni gosti i uzvanici iz BiH te Hrvatske. Predsjednik Vlado Boban uručio je i zahvalnice članovima koji su svojim radom omogućili da se i sada nakon 25. godina održavaju sila, Radoslavu Galiću i Boži Bokšiću.

Na "Hercegovačkom silu" uvijek bude i delicija iz Hercegovine, tako je uz nezaobilazne uštipke, hercegovački pršut i sir iz mišine iz starog kraja, nije zaboravio ni ono što Hercegovci u Slavoniji najviše vole, a to je sarma. Ove godine po riječima Kristijane iz Avie pripremljeno je 1.100 sarmi. Na kraju i obvezna pečena janjetina sa ražnja i mladi luk. Kako sada ima sve više Hercegovaca koji su ovdje postali vinogradari ili tu ljubav donijeli sa sobom, ponovno smo imali stotinjak vrlo kvalitetnih vina na degustaciji nakon večere, koje je postalo tradicija, ali naravno sa sve više i više butelja vina.

Bila je tu i glazbena skupina Twist off band poznatih glazbenika, Zvjezdan Marjanović Zveki i Alen Kovačević sa solisticom Jelenom.
Tijekom večeri održana je i bogata tombola sa puno vrijednih zgoditaka, a dio prihoda kao i prijašnjih godina namijenjen je u humanitarne svrhe, za pomoć u liječenu četverogodišnje Sare iz Velike oboljele od leukemije.

Nakon večere uslijedio je i ples na plesnom podiju koji je bio uglavnom pun.