Nedjelja, 26 Ožujak 2023 11:45

Najveći Festival kulenove seke u Hrvatskoj sa 104 uzorka iz 5 država ostao najveći i najposjećeniji

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

VELIKA - Održan je 8. Festival kulenove seke 2023. , sad već tradicionalni i međunarodni, a ove godine je na izbor za najbolju kulenovu seku prijavljeno 104 uzorka. Dodijeljene su brončane, srebrne i zlatne plakete, pet velikih zlata, vice šampion i naravno šampion 8. Festivala kulenove seke. Organizator ispred Udruge Požeški čuvari baštine i Tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić zahvalio je svima što su došli u tako velikom broju ove godine, s obzirom na to da je pandemija prošle godine ostavila svoj trag po broju posjetitelja i sudionika. Suorganizator festivala bio je velički KUD Ivan Goran Kovačić.

- Do sada smo prijavljenih najviše imali 124 uzorka kulenovih seka jedne godine, iz pet Slavonskih županija, jedne kontinentalne županije te iz pet država. Već nekoliko godina imamo sudionike iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine, zatim iz Mađarske i Češke. Ove godine imamo sudionike i iz Slovačke. Prošle godine smo krenuli iz početka, no, ta tradicija koju smo stekli i dobra ocjena koju imamo od prije kod svih tih proizvođača, dovela je toga da ove godine imamo veći broj proizvođača kulenove seke – rekao je Vladimir.

Osim kulenovih seka, ocjenjivali su se i najljepše uređen stol, a razna društva su se pobrinula da stolovi budu bogati tradicionalnim jelima. Najljepši stol imala je ekipa Lovačkog društva „Papuk“ Biškupci, drugi najljepši stol imala je ekipa Matica slovačka “Kukučin Kuntarić” Jakšić, dok je treće mjesto za uređen stol osvojio KUD Požeška dolina. Posebnu nagradu dobila je ekipa iz Bačkog Petrovca koji su ove godine prvi puta na Festivalu.

Kao i svake godine birala se ljepotica festivala, a ove godine to je Marija Kovačević iz KUD Orljava Pleternica , koja je uz lentu i poklone dobila i heklanu krunu koju je izradio Obrt Petlja iz Požege. Prva pratilja je Emanuela Grgić iz KUD Ivan Goran Kovačić Velika, a druga pratilja je Gabrijela Brankovan iz KUD Orljava Pleternica. Titulu najfotogeničnije snaše odnijela je Matea Solić iz DVD Velika. Sve ljepotice dobile su lente, poklone vinarija i nakit Zlatarne Karla, Zlatara Slavka Odobašića, Zlatarne Drago Glasnović i Trgovačke radnje Silver iz Požege.

Članovi ocjenjivačke komisije u sastavu Ana Mrgan, profesorica Fakulteta za turizam i ruralni razvoj, profesor Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Matej Bošnjaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požega Mato Matijević i višestruko nagrađivan kulenar Vjenceslav Hruška bili su pod pritiskom velikog broja uzoraka i ocjenjivanje je trajalo gotovo 5 sati. Konačni zaključak članova komisije da je ova zahtjevna godina za proizvođače i ovo promjenjivo vrijeme i izrazito topla zima ostavila trag na kvaliteti kulenovih seka koje su za nijansu bile lošije od prijašnjih godina.

Šampion Festivala kulenove seke 2023. je Dominik Kovačević iz Velike koji je dobio i novčanu nagradu od 200 eura koje je sponzor tvrtka Jani i Potrfolio iz Požege i dodijelio ju je Nino Smolčić osobno.

Vice šampion Festivala kulenove seke je natjecatelj Pero Mišić iz Požege. Ocjenu publike za svoju kulenovu seku dobio je broj 92, a nagrada je otišla Đuri Tušeku iz Pleternice. Četiri velika zlata zaslužili su Kovačević Josip iz Velike, Daniel Stipić Valpovo, Siniša Jurić Našice i OPG Danijel Todorović Orahovica. Dodijeljeno je ukupno 19 zlatnih plaketa, 34 srebrnih plaketa i 42 brončane plakete te 3 Zahvalnice. Zlatom su se okitili Branko Nedić iz Požege, Sara Petersdorfer iz Bistrinaca, Slavko Štefka Požega, Robert Jambrek Kutjevo, OPG Jugović Stanislav Kutjevo, Dominik Čakalić Češljakovci, Martina Vilus Trnovac, Željko Trnka Dragalić, Hrvoje Jagetić Završje, Kulen Josipović Koritna, Nikola Barišić Valpovo.

Svi su nagrađeni vrijednim nagradama sponzora Pevex, Plamen, Alles elektrocentar, Zvečevo, HORN glass industries, Castrum gin, Pekara Dan i noć, vinarije Kutjevo d.d., Soldo, Perak, Krauthaker i Vinum Academicum.

Tijekom Festivala kulenove seke održana je prezentacija Fakultera turizma i ruralnog razvoja Požega, a održali su je predstavnici Udruge diplomiranih studenata ALUMNI “FTRR” i Vinum Academicum. Predsjednik Alumni “FTRR” Bruno Horvat struč.spec.oec uz članove udruge je predstavio viziju i misiju Fakulteta koje čine kontinuitet visokoškolskog obrazovanja u gradu Požegi. Fakultet turizma i ruralnog razvoja po prvi puta je bio glavni pokrovitelj Festivala kulenove seke, uz Općinu Velika iTZ Zlatni Papuk.

Nakon završetka službenog dijela Festivala kulenove seke, sve je do dugo u noć zabavljao Tamburaški Ansambl Safir iz Pleternice.