Breadcrumbs

Srijeda, 22 Ožujak 2023 08:33

Učenici i nastavnici iz Turske, Grčke, Malte i Latvije gostovali u Požegi u sklopu Erasmus+ projekta

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Ekonomska škola Požega bila je domaćin druge mobilnosti Erasmus+ projekta DIGI-CUL. U proteklom tjednu, ugostili su 19 učenika i 11 nastavnika iz Turske, Grčke, Malte i Latvije. Tema susreta bila je tradicionalna hrana.

Koordinatorica projekta za je profesorica Jelena Kovačević, a u ovoj mobilnosti je sudjelovalo 14 učenika Ekonomske škole Požega. DIGI-CUL je Erasmus+ projekt u kojem sudjeluje Ekonomska škola Požega zajedno sa, već spomenutim, školama iz Turske, Grčke, Malte i Latvije. Ciljevi projekta za učenike su poticanje prihvaćanja različitosti, razvijanje kulturne svijesti, stjecanje interkulturalne kompetencije, oslobađanje od predrasuda, unaprjeđivanje komunikacijske kompetencije i jezičnih vještina te razvijanje digitalnih vještina. Ciljevi projekta za nastavnike su razmjena iskustava i prakse s europskim kolegama te stvaranje atmosfere tolerancije u svojim školama.

Prvi dan mobilnosti započeo je programom dobrodošlice koji su pripremile učenice, a nakon toga, svi sudionici projekta predstavili su tradicionalna jela država iz kojih dolaze, koja su, nakon toga, naravno, imali priliku i kušati.  

Poslije ručka, posjetili su Požešku kuću te se upoznali s gradskim znamenitostima pomoću mobilne aplikacije Gradskog muzej Požega „Blago Požege“.      

Drugi dan posjetili su Geo info centar u Voćinu. Kroz multimedijalni i interaktivni postav upoznali su se s Parkom prirode i Geoparkom Papuk, a nakon toga su se uputili u obilazak Park šume Jankovac. Na Jankovcu su održane i radionice koje su za učenike pripremili i organizirali profesorica drame Beril Öztan i dr. Serkan Keleşoğlu s Fakulteta za obrazovne studije iz Ankare.

Treći dan mobilnosti bio je rezerviran za radionice o hrani. Gospođa Ivana Domanović iz Gradskog muzeja Požega održala je predavanje o hrvatskoj hrani u vrijeme Uskrsa.

Nakon toga su gosti sudjelovali u radionici izrade tradicionalnih hrvatskih slastica koju su osmislile, organizirale i uz pomoć vrijednih učenica iz 4.k razreda provele profesorice Višnja Menđel Troha i Magdalena Vojak.

Poslije radionice, gosti su imali priliku kušati sve što su pripremili - šape, kekse na mašinu, langošice, bojana jaja te popiti divku.

U drugoj radionici učenici su osmislili nova jela te napisali upute, vizualno predstavili i prezentirali svoje jedinstveno jelo osmišljeno od tradicionalnih sastojaka zemalja sudionica u DIGI-CUL Erasmus+ projektu. Radionicu su osmislile, organizirale i provele profesorice Jelena Kovačević i Magdalena Vojak.

Nakon održanih radionica učenici su imali zasluženo slobodno popodne, a profesori su se uputili u upoznavanje Kutjeva i njegovih, nadaleko poznatih podruma i vina.

Četvrti dan mobilnosti bio je rezerviran za put u Zagreb, gdje su prvo posjetili i zasladili se u Muzeju čokolade, najslađem muzeju u Hrvatskoj.

Nakon toga su se, u organizaciji Zagrebačkog vremeplova, zaputili u digitalnu turu gradom. Uz pomoć proširene i virtualne stvarnosti, otputovali su u prošlost grada Zagreba te se upoznali s njegovim znamenitostima i povijesnim likovima.

Peti, posljednji dan mobilnosti, posjetili su lokalnu radio postaju Radio Vallis Aurea. U emisiji Školsko zvono predstavili su projekt, a gosti su ispričali svoje dojmove o provedenoj mobilnosti. Nakon toga imali su prijem u prostoru Velike županijske vijećnice u kojoj ih je dočekao i primio gospodin Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

Poslije prijema uputili su se u Gradsku knjižnicu u Požegi, gdje je za strane učenike, održan kviz o kulturalnim postignućima vezanim za protekli tjedan, a najuspješniji učenici su nagrađeni. Podjelom certifikata završena je druga mobilnost DIGI-CUL projekta, a sljedeći susretu zakazan je za jesen u Grčkoj!