Utorak, 21 Ožujak 2023 08:38

Završna konferencija projekta „Zdravozubci – prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca Požeško-slavonske županije“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PAKRAC - Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja i Dana Grada Pakraca održana je završna konferencija projekta „Zdravozubci – prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca Požeško-slavonske županije“ na kojemu je uz ravnatelja Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijana Višaticki, dipl.iur. sudjelovala i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med. spec., saborska zastupnica i gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, zamjenik županice Ferdinand Troha, dipl.ing. uz liječnike dentalne medicine Doma zdravlja Požeško slavonske županije.
Konferencija je održana u Kuriji Janković u Pakracu uz nagrađene prvoškolce iz gradova Pakrac i Lipik te Poljane, Prekopakre i Dobrovca. Uz dječji smijeh i veselu atmosferu, koju je uveličala svojim proizvodima učenička zadruga „Ratarnica“ Poljoprivredno prehrambene škole Požega, prisutnima su se obratili državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med. spec., saborska zastupnica i gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, zamjenik županice Ferdinand Troha, dipl.ing. i doktori dentalne medicine koji su izvršili preglede i dali savjete svim prvoškolcima. Djeci se posebno obratio i razveselio ih Mario Jakobović, dr. med. dent. koji je kao medicinski koordinator sudjelovao u razvoju i kreiranju Projekta.
Svi prisutni govornici su sa zadovoljstvom podržali ovaj projekt a posebno je projekt podržan od strane državne tajnice Ministarstva zdravstva prim. dr. sc. Marije Bubaš, dr. med. spec., koja potiče i razvija projekte prevencije kod pacijenata i opće populacije, što je svojim dolaskom na ovu završnu konferenciju i djelatno potvrdila.
Podsjetimo, projektom su obuhvaćena sva djeca prvih razreda osnovnih škola Požeško slavonske županije (preko 600 djece), kojima je održano 34 radionice o oralnom zdravlju, kojima su preventivno pregledani zubi i koji su upućeni na edukativnu kazališnu predstavu u Gradsko kazalište Požega, te darivani prigodnim poklonima dentalnih proizvoda primjerenih njihovoj dobi. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 299.480,40 kuna (100%), korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda je Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, a partneri na Projektu su Požeško-slavonska županija i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. Projektom se nastoji potaknuti učinkovita oralna higijena već od najmlađe dobi djeteta, s ciljem stjecanja dobrih navika svakodnevnog održavanja higijene i razvoja svijesti o važnosti oralnog zdravlja. Uvažavajući činjenicu kako Požeško-slavonska županija u odnosu na ostale županije bilježi najmanji broj posjeta doktorima dentalne medicine u 2019. godini, kao i činjenicu kako je sa što većom udaljenosti od gradskih središta, u ruralnim i nerazvijenim dijelovima županije, svijest o oralnoj higijeni znatno slabija, projektom se nastoji pokrenuti zdrava praksa. Projekt Zdravozubci zamišljen je kao edukacijsko-motivacijski preventivni program dentalnog zdravlja čiji je zadatak približiti djeci potrebe očuvanja oralnog zdravlja, smanjiti strah od doktora dentalne medicine, naučiti ih kako pravilno održavati oralnu higijenu i poučiti ih pravilnim tehnikama četkanja.
Po završetku završne konferencije veseli prvoškolci iz Pakračko-Lipičkog kraja uputili su se u autobuse koji će ih odvesti na zasluženi jednodnevni izlet u Park prirode Papuk, u park šumu Jankovac gdje ih čekaju nagrađeni iz Požeškog kraja gdje će uz prigodni domjenak dobiti Pohvalnice. Gotovo 270 nagrađene dječice prvih razreda Požeško slavonske županije će uz stručno vodstvo PP Papuk uživati u zasluženom jednodnevnom izletu koji im je omogućio Projekt Doma zdravlja Požeško slavonske županije.

lenta