Nedjelja, 19 Ožujak 2023 12:13

Na 41. "Papučkim jaglacima" okupilo se 2.000 planinara i otišlo na 6 staza pohoda po Papuku

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

VELIKA - Održani su 41. "Papučki jaglaci" kao najdugovječnija i najveća planinarska manifestacija u Slavoniji, Hrvatskoj i šire. Ovogodišnja je po prvi puta održana i kao dvodnevna manifestacija, jučer s jednim popodnevnim pohodom i koncertom TS "Fijaker" u večernjim satima, a danas, nedjelja 19. ožujka sa 2.000 planinara koji su se ujutro okupili ispred Planinarskog doma Lapjak. Domaćini iz "HPD "Sokolovac" ponudili su ih po dolasku toplim napitcima i domaćim slavonskim specijalitetom, kruh s masti, malo soli i crvene paprike.

Svi oni krenuli su na čak 6 staza uz vodiče a sve pohode osiguravali su i članovi HGSS stanice Požega. Sve je na početku pozdravio predsjednik HPD "Sokolovac" Bruno Horvat, zahvalio se svim učesnicima, zaželio dobar provod i sretan povratak na startno mjesto gdje ih očekuje okrjepa i druženje do večeri i njihovih povrataka.

 - Ove godine smo manifestaciju malo proširili u želji da je napravimo dvodnevnom i više interesantnom za brojne planinarke i planinare. Na 41. "Papučke jaglace" došli su planinari iz preko 60 planinarskih društava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske i BiH. Unazad nekoliko godina dolaze nam planinari iz sve daljih destinacija, što govori da se pozitivan odjek ove najveće planinarske manifestacije čuje sve dalje. Ohrabreni ovim odličnim rezultatima za 42. "Papučke jaglace" pripremamo i nova iznenađenja, kao i nove staze za pohode, a uvijek i stazu iznenađenja - istakao je predsjednik HPD "Sokolovac" Bruno Horvat.

Kako su staze priređene za pohod dužine od 3 sata hoda, pa sve do 7 sati hoda, do najudaljenijeg Jankovca, povratak se očekuje u grupama, tako da će se svi moći na vrijeme i bez gužve okrijepiti planinarskim grahom ili roštiljem po želji. Kasnije druženje omogućit će im dvije glazbene skupine, Duo Amor i Požeški tamburaši. Uz ovaj lijepi, topao i sunčan dan ostat će svim sudionicima u dobrom sjećanju.

Sve se održalo uz pokroviteljstvo i financijsku podršku općine Velika i Turističke zajednice Zlatni Papuk.