Nedjelja, 12 Ožujak 2023 10:21

46. Redovna i Izborna skupština KUD "Orljava" Pleternica

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

PLETERNICA - Kulturno umjetničko društvo "Orljava" Pleternica održalo je svoju 46. Redovnu i Izbornu skupštinu, predstavilo svoj rad u 2022. godini, pripremilo planove za 2023. godinu i pohvalilo se odličnim radom. Društvo trenutno ima 55 članova, a skupštini je nazočilo 38 članova uz goste i uzvanike.

Skupštinu je vodio 86-godišnji Ivan Rotar, koji je jedini živući osnivač KUD "Orljava" Pleternica koji je sa desetak inicijatora pokrenuo osnivanje KUD-a u vremenu kada nije bilo puno folklornih društava. Tada su imali i veliki broj mladih koji su odmah prihvatili da sudjeluju u radu društva, a tako je ostalo i do danas, izrekao je u pohvali Rotar, jer društvo je i danas jedinstveno, sa dosta članova i jako puno aktivnosti.

Uz brojne skoro svako tjedne probe imali su prošle godine jako puno aktivnosti, od odlazaka na smotre širom Hrvatske i u inozemstvu, organizacije Lidasa i vlastite Međunarodne smotre folklora u Pleternici, praćenje brojnih događanja i manifestacija u Pleternici, sudjelovali na manifestaciji Festival kulenove seke, Etno susretima Požeštine i Čvarkijadi. Posebno puno su imali snimanja, fotografiranja i nastupa za pripremu materijala za postavi otvaranje  Muzeja bećarca. Ovaj bogati program izveli su sa skromnim proračunom od 190 tisuća kuna, a uspjeli su nabaviti i materijala i nošnji za svoje nastupe. Nakon podnošenja inventurnog izvještaja saznalo se da u svom fundusu imaju desetine i desetine raznih nošnji, pa čak i nošnji susjednih zemalja, tako da u svojim nastupima mogu pripremiti i izvesti koreografije iz nekoliko hrvatskih krajeva i inozemstva.

Nakon usvajanja izvještaja o radu i planova za 2023. godinu održan je Izborni dio Skupštine. Izabrano je 11 članova Upravnog odbora, s nekoliko izmjena u odnosu na prošli mandat, a za predsjednika je ponovno izabran Renato Brankovan koji je odlično radio protekli mandat, a za dopredsjednika  je izabran Mario Karmišević.

Pohvale o odličnom radu, izrekla je pleternička gradonačelnica Marija Šarić, zahvalila se na njihovom velikom doprinosu manifestacijama grada Pleternice, aktivnostima oko izrade postava Muzeja bećarca koje su iznijeli svi članovi, te najavila punu potporu radu društva i u budućnosti.