Utorak, 07 Ožujak 2023 11:25

Najavljeni 41. "Papučki jaglaci" prvi puta kao dvodnevna manifestacija 18. i 19. ožujka

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

VELIKA - Najveća i najdugotrajnija planinarska manifestacija u Hrvatskoj, tradicionalni "Papučki jaglaci" po 41. puta bit će održani u Velikoj, po prvi puta kao dvodnevna i turistička manifestacija. Najavljeno je to na tiskovnoj konferenciji u vijećnici Općine Velika. "Papučki jaglaci" u organizaciji "HPD "Sokolovac" niz godina od svog početka 1982. godine najavljuju i početak proljeća i prvih proljetnih pohoda planinarskih društava i postali su tradicija za brojna planinarska društva i njihov dolazak na ove planinarske susrete.

plakat Papucki jaglaci 2023Predsjednik HPD "Sokolovac" Požega, Bruno Horvat najavio je ovu manifestaciju koja je pojam za planinarstvo Slavonije, Hrvatske, ali i brojnih planinarskih društava iz susjednih zemalja. -  Novost je da će u skladu s proširenjem turističkog značaja za ovaj podpapučki kraj ovo biti po prvi puta dvodnevna manifestacija. Tako će u subotu 18. ožujka početi aktivnosti od 13 sati kad se okupljaju planinari na centralno mjesto događanja kod Planinarskog doma Lapjak u Velikoj i odlaze na jedan pohod u 14 sati, na "Stazu Jaglaca" . Nakon povratka sa pohoda sve sudionike očekuje koncert Grupe Amore od 17 - 19 sati, a nakon toga koncert Tamburaškog sastava "Fijaker".

U nedjelju 19. ožujka očekuje se okupljanje svih sudionika od 8 do 9 sati kod PD Lapjak, a nakon otvaranja i predstavljanja svih staza koje su za taj dan pripremljene očekuje se odlazak planinara na pohode u smjerovima koje su staze izabrali, sa vodičima pohoda, a staze i korisnike osiguravaju i članovi HGSS. Više o stazama govorila je potpredsjednica HPD "Sokolovac" Silvija Čajka. - Ove godine smo organizirali 6 staza u dužini trajanja od 3 do 7 sati, ovisno o fizičkoj spremnosti pojedinih planinara, ali i opremljenosti planinara za zahtjevnijim stazama, pa napominjem da se planinari moraju prigodno obući i doći u odgovarajućoj obući za hodanje. Kreće se po "Stazi jaglaca", koja traje 3 sata hoda i najpopularnija je staza sa najvećim brojem sudionika , "Staza Jankovac" u trajanju od 6 do 7 sati, "Staza Češljakovački vis" u trajanju od 6 sati hoda i srednje je naporna tura, "Staza Trišnjica" koja traje oko 4 sata hoda i spada u lakši planinarski put, "Staza Mališčak" koja traje oko 6 hoda, te "Izlet iznenađenja" za one koji žele nešto novo.

Nakon povratka sa pohoda po stazama, kod PD Lapjak očekuje okrjepa i odmor planinara uz planinarski grah i specijalitete s roštilja. Planinare će zabavljati Band Amor i Požeški tamburaši do kasnijih večernjih sati, napomenuo je predsjednik Horvat dodajući da je na "Papučkim jaglacima" do sada sudjelovalo i preko 80 planinarskih društava sa gotovo 3.000 sudionika i posjetitelja. Zbog velikog broja sudionika promet će biti zaustavljen kod veličkih bazena, a parkiralište za autobuse kod veličke župne crkve.

"Papučke jaglace" podržali su i pohvalili i ovo novije izdanje iz Parka prirode Papuk, kao suorganizatora, iz Turističke zajednice Zlatni Papuk, direktor Tomislav Galić kao suorganizator koji je istakao upravo sve veći turistički značaj ove najveće planinarske manifestacije za Velički kraj i pokrovitelj načelnik općine Velika Robert Hofman koji je čestitao organizatoru HPD "Sokolovac" Požega s kojima imaju odličnu suradnju i žele proširiti planinarske manifestacije.

 

Staze