Ponedjeljak, 06 Ožujak 2023 16:49

Udruga "ILCO" oboljelih od raka debelog crijeva obilježila 15. godina djelovanja i rada

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA INVALIDSKE UDRUGE „ILCO“ POŽEGA - 

IMG 0987POŽEGA – Udruga "ILCO" je počela sa radom 2008. godine i danas je obilježila 15. godišnjicu djelovanja i rada udruge. Okuplja 20-tak osoba sa stomom, iako na području Požeško-slavonske županije živi 120 osoba koje su oboljele od raka debelog crijeva i prošle operaciju. Od početka djelovanja rada udruge svake godine se povećava broj oboljelih od raka debelog crijeva i sve više ljudi živi nakon operacije. No među ljudima vlada i određena stigma i nelagoda o njihovoj bolesti, pa se teško odlučuju učlaniti u udrugu, iako udruga poboljšava život nakon operacije, radi na edukaciji i savjetodavno kako živjeti nakon operacije debelog crijeva, čuli smo na Godišnjoj skupštini.

Stoga je jedan od zaključaka članova skupštine da pozivaju sve koji se bore s rakom debelog crijeva, koji su prošli operaciju da dođu u udrugu koja im osigurava pomoć, posebno u prvim danima nakon operacije, da im osiguravaju savjete, osiguravaju vrećice s kojima će dalje živjeti, osiguraju pravilnu upotrebu vrećica, da zaborave nelagodu i shvate da su sa njima u udruzi članovi koji su to sve prošli i koji već dugo žive poslije operacije, neki i od početka rada udruge, ali im je svakako lakše. Očekuju ih da se pridruže udruzi, jer udruga im može u svemu pomoći i olakšati prilagodbu na novi način života.IMG 0988

- Posebnu pažnju posvećujemo novo operiranim pacijentima, koje naša stručna predstavnica redovito posjećuje u bolnici odmah nakon operacije, dajući im osnovne informacije o udruzi, te mogućnostima nabave i korištenja ortopedskih pomagala. Novo operirane posjećujemo i u mjestu njihovog stanovanja – istakla je Jasna Kresojević, predsjednica udruge, koja će udrugu voditi i 16. godinu, ali traži da netko mlađi preuzme vođenje udruge u slijedećem mandatu i na slijedećoj Izbornoj skupštini udruge.

Udruga surađuje s tvrtkama Stoma medical i Coloplast koje im također financijski pomažu i omogućavaju rad. Članovi koriste ortopedska pomagala tih tvrtki.IMG 0989

Udruga zajednički djeluje s Ligom za borbu protiv raka i sudjeluje u javno zdravstvenim akcijama Dan Plavog irisa i Dan plave vrpce, a surađuje sa istovjetnim udrugama susjednih gradova. U radu im redovno pomaže Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Dom zdravlja PSŽ a financijski najviše grad Požega, te brojni sponzori.

Udruga tijekom godine na raspolaganju za rad ima nešto preko 2.000 eura sredstava, to im je dosta za rad s članovima, za redovna druženja i izlete članova, nabavku materijala i ostalo.

IMG 0990

U planu rada zacrtali su si u 5. mjesecu obilježavanje Dan plavih irisa a sudjeluju i u ostalim javnozdravstvenim akcijama Zavoda za javno zdravstvo PSŽ. Predloženo je da pojačaju rad na edukaciji članova, da u goste na tribine pozovu kirurge koji bi im bolje pojasnili što se dešava s oboljelima od raka debelog crijeva, kako se najbolje prilagoditi životu nakon operacije i kasnije učiniti svoj život normalnim i ljepšim.