Breadcrumbs

Petak, 20 Siječanj 2023 11:32

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen u Glazbenoj školi Požega

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA U Glazbenoj školi Požega obilježen je Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice - Dan mimoza, dok će se tjedan prevencije raka vrata maternice obilježiti u tjednu od 16. do 22. siječnja 2023. godine - Europski tjedan prevencije raka vrata maternice obilježava se svake godine u trećem tjednu siječnja.

f03ca4952a6fddc7ed70d7e4377d3688 2 XLDan mimoza u Glazbenoj školi Požega obilježen je tijekom velikog odmora te predavanjem u Plavoj dvorani u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.
Studentice 6. godine medicine informirale su učenike i učenice o kvalitetnim i stručnim izvorima informacija o spolnom zdravlju i načinima sprječavanja raka vrata maternice te su bile na raspolaganju za daljnja pitanja i nedoumice o temama važnim za zdravlje.

U Republici Hrvatskoj je za sve zainteresirane učenike/ce završnog razreda osnovne škole omogućeno besplatno cijepljenje protiv HPV-a. Osim spomenutih, cijepljenje je besplatno i za učenike/ce srednjih škola, te su otvoreni i mini punktovi pri školskoj ambulanti, za sve zainteresirane do 25. godine života. Spomenutu populaciju cjepi specijalist školske medicine nadležan za školu koju učenik pohađa te mu se svi zainteresirani učenici i roditelji mogu obratiti za dodatne informacije.

 

Poveznica na web stranicu Neću rak: https://necurak.hzjz.hr/cesta-pitanja/
Poveznica na web stranicu i aplikaciju Spolno zdravlje: https://spolnozdravlje.hr/
Brošura: Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2019/01/Brosura-rak-maternice.pdf

Kontakt Službe za školsku medicinu vezano uz cijepljenje protiv HPV-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 034/311 568 (574)