Ponedjeljak, 16 Siječanj 2023 12:37

Kroz kampanju "Zasadi drvo - ne budi panj" u OŠ Vladimira Nazora Trenkovo zasađeno 50 raznih voćaka

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

TRENKOVO - Kroz nacionalnu kampanju sadnje stabala u Hrvatskoj koja je započela 21. studenog prošle organizator Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” već četvrtu sezonu zaredom provodi sadnju drveća na lokalnoj i regionalnoj razini. Od ove četvrte sezone cilj je saditi stabla, ali posebno voćke autohtonih sorti i sačuvati njihov genofond, a na mjestima odgojno-obrazovnih ustanova, dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Cilj je u sadnji okupiti oko 75.000 sudionika na nivou Hrvatske i zasaditi 200.000 voćaka. U realizaciji plana podršku su dali brojni sponzori, tvrtke, banke i veleposlanstva.

Na području Požeško-slavonske županije za projekt sadnje voćaka odabrana je OŠ Vladimira Nazora u Trenkovu, koja je okružena sa 2 ha zelenih površina i stabala, te se na slobodne zelene površine odlično uklapaju voćke, kojih je u planu za sada zasaditi 50-tak raznih sorti. Na predviđenim mjestima zavoćke učenici su prvo iskopali rupe po planu sadnje, a zatim zajednop s gostima, uzvanicima i učiteljima i zasadili voćke. Dan je bio pravi za sadnju, kišni i prohladan, a učenici su to posebno i s oduševljenjem prihvatili, tako da je uz raniju pripremu sadnja brzo završena.

Sve goste i sudionike sadnje pšozdravila je ravnateljica trenkovačke škole Danijela Krizmanić. - Naša škola se nalazi u prekrasnom okruženju, okoliš je rasprostranjen na gotovo dva hektara koje ćemo oplemeniti školskim voćnjakom, od kojega će prvenstveno naša djeca imati koristi. Škola ima Zadrugu kroz koju će sve voće biti prerađeno dalje u proizvode koji će se u sklopu škole dijeliti. Zahvaljujem se Udruzi „Zasadi stablo, ne budi panj“ i sponzoru ove akcije Novoj Hrvatskoj banci.

Udrugu "Zasadi stablo - ne budi panj" na području Požeško-slavonske županije vodi mr. sc. Ivica Šnajder koji je istakao: - Školski voćnjaci su ideja koju treba realizirati, jer kroz sadnju djeca uče da voće raste na stablu, a ne u trgovini. No, također je bitno da djeca nauče ritam i što kako raste, kada se posadi mora se čekati, biti strpljiv da ta voćka naraste prije nego što se plod može pojesti. Moraju se učiti pratiti životni ciklus, što je jako važno. Ovdje će se posaditi oko pedeset sadnica – šljive, breskve, jabuke, kruške, ljeska… Bit će raznovrsno, malo smo zakasnili sa sadnjom u županiji.

Sve je pozdravio i iznio posebne pohvale sudionicima akvije sadnje, načelnik općine Velika Robert Hofman: - Podržavamo svaku akviju za boljitak svcakog našeg stanovnika na područjku općine Velika, a posebno u koju su uključena djeca i učenici. Čestitam vam na provođenju ove hvale vrijedmne akcije.

Svojom nazočnošću u sadnji voćaka podršku je dao i zamjenik županice Ferdinand Troha: - Drago mi je da je u ovoj akciji i škola kojoj je Županija osnivač. Bliži se blagdan sv. Vinka, bliži se početak radova u vinogradima, pa tako i u voćnjacima. Ovo je isto jedan početak, čestitam školi i organizatorima koji su prepoznali ovu našu školu i u ovoj akciji. Veseli nas što će djeca od najranije dobi spoznati vrijednost sadnje drveća, voćaka, te kako je bitno promišljati unaprijed. Stara poslovica kaže „ne zaslužuješ sjediti u hladu ako nisi zasadio stablo“, vjerujem da će djeca spoznati što znači posaditi, kasnije kušati plodove tih voćaka.

Ovu akciju sadnje podržala je i Turistička zajednica "Zlatni Papuk" a obratila se kordinatorica Kristina Rupert: - Ove godine krenuli smo sa sadnjom voćnjaka u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Trenkovu, nakon toga slijedi nam sadnja dijela voćnjaka u Kaptolu. Nadamo se da ćemo ovom sadnjom nekako potaknuti i nove naraštaje, odgojiti ih u tom duhu očuvanja prirode. Na ovaj način ćemo zazeleniti cijelo naše područje i tako prizvati nove posjetitelje. Nalazimo se u vremenima kad dolazi do ovih klimatskih promjena, sadimo stabla u siječnju što je neuobičajeno, moramo se naučiti s tim nositi. Moramo zazeleniti naše područje, oko škola i na javnim površinama, kako bismo bili atraktivni posjetiteljima.