Ponedjeljak, 09 Siječanj 2023 12:31

Najavljen 11. Pohod na Kapavac - najviši vrh Požeške gore

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZAKORENJE - Na tiskovnoj konferenciji u Vatrogasnom domu u Zakorenju najavljen je 11. Pohod na Kapavac, najviši vrh Požeške gore u organizaciji HPD "Sokolovac" Požega, Sekcija "Kapavac" Zakorenje. Suorganizatori ove manifestacije su Općina Brestovac, Turistička zajednica Zlatni Papuk i DVD Zakorenje, a u organizaciji pomaže i HGSS stanica Požega.

 - Ovo je planinarska manifestacija i pohod na najviši vrh Kapavac koji je postao tradicija, a mi ju želimo proširiti i nastaviti s njenim održavanjem odmah na početku nove godine. Ove godine očekujemo još više sudionika u nedjelju 15. siječnja. Okupljanje je zakazano od 8,30 na lokaciji "Bajin kijer" iznad naselja Zakorenje, gdje sve sudionike očekuje okrjepa, topli napitci i kratki zalogaji. Pohod na Kapavac kreće u 9,30 sati uz osigurane vodiče - najavio je predsjednik HPD "Sokolovac" Bruno Horvat.

 - Na vrhu Kapavca na planinskoj ravni očekuje nas odmor i po tradiciji veliko slavonsko kolo - kukunješće uz sami vrh. Za kolo su zaduženi članovi KUD "Berda" Brestovac i KUD "Drežnik" iz Drežnika susjedne Brodsko-posavske županije, a kolu se pridruže i svi planinari. Poslije nam slijedi povratak do Vatrogasnog doma u Zakorenju gdje je predviđen ručak i druženje uz živu glazbu do večernjih sati - istakao je Slavko Lončarević iz Sekcije "Kapavac" i DVD Zakorenje.

Podršku ovoj sada tradicionalnoj manifestaciji pruža Općina Brestovac, a osobno ju je izrekao i načelnik općine Zdravko Mandić, koji je s planinarima bio i do sada ovih deset godina. Unazad dvije godine Pohod na Kapavac podržava i TZ Zlatni Papuk a osobno je podršku dao direktor Tomislav Galić. Svi oni su pozvali planinare iz Požeštine i okolnih gradova da se pridruže i uveličaju ovu tradiciju kojom i započinje jedan ciklus manifestacija na području općine Brestovac.

Nakon što se vratila sa velikog pohoda na vrh Kilimandžara u Africi, Silvija Čajka je podijelila svoje utiske i ukratko opisala kako je tekao ovaj  vrlo teški pohod na najviši vrh Afrike, kojega je još više otežalo jako loše vrijeme, vrlo jak i olujni vjetar i temperature od -30 C. Uspon i povratak bili su jako teški, dovodili su ih do krajnjih trenutaka izdržljivosti, no sada nakon par dana ona i suprug su ponosni što su uspjeli ispenjati Kilimandžaro.