Srijeda, 04 Siječanj 2023 17:42

Članovi HPD "Sokolovac" Požega Silvija i Ratimir Čajka osvojili najviši vrh Afrike

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Članovi HPD Sokolovca Ratimir i Silvija Čajka s prijateljima Nikolinom Šebalj, članicom PD Frankopan iz Vinkovaca i Hrvojem Tržićem članu PD Krndija iz Našice,  su ostvarili još jedan svoj planinarski san popevši se na najviši vrh Afrike - Uhuru (5895 m) na planinskom vulkanskom masivu Kilimandžaro  u sjeveroistočnoj Tanzaniji. Sa svojih 4600 m od podnožja do vrha Uhuru, Kilimandžaro je planina s najvećom visinskom razlikom na svijetu. Glavni izazov kod uspona na Kilimandžaro moguće je suočavanje s visinskom bolešću, no na sreću ova ekipa nije imala tih problema. Kako doznajemo od 60-tak ekipa koje su bile tamo, samo njih 10 je krenulo na vrh. Vjetar je toliko puhao da je nosio šatore. Hodali su i padali. Umorni, iscrpljeni, promrzli i istovremeno ponosni.

Za uspon na vrh Uhuru odabrali su stazu Machame koja se može pohvaliti raznolikošću krajolika . Ta ruta počinje na jugu od Machame Gatea, zatim nastavlja usponom po planini, uzdiže se do 4.645 metara, prije nego što stigne do vrha. Na vrhu su ih dočekali poznati snjegovi Kilimandžara, ali u manjoj količini i vedro vrijeme. Nazad su išli Mweka rutom koja je namijenjena samo spustovima.
Nakon uspona, a potom i silaska s najvišeg vrha Afrike  proslavili su, kako to tamošnja tradicija nalaže, uz ples vodiča i osoblja pjesmom "Hakuna matata" i razmjenom zahvalnosti i čestitki. Trenutno uživaju u hotelu. Narednih dana iskusit će neke od turističkih znamenitosti Tanzanije, a u Požegu se vraćaju u nedjelju. Od srca čestitamo našoj Silviji i Ratimiru i njihovim prijateljima uz želju da se sigurno vrate kući!