Petak, 09 Prosinac 2022 13:08

Najavljena humanitarna akcija "Čaj za malog zmaja"

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Obzirom na pozitivne rezultate i velik odaziv građana i privatnih osoba u prethodnih 6 godina, odlučili smo i ove godine pokrenuti 7. Javno zdravstvenu humanitarnu akciju "Čaj za malog zmaja" i u 2022 g. Akcija je namijenjena djeci predškolske dobi i djeci polaznicima nižih razreda osnovne škole koji odrastaju u uvjetima siromaštva, korisnicima zajamčene minimalne naknade s područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega, kojima nisu uvijek dostupna sredstva za prevenciju bolesti koja bi im olakšala zdravstvene teškoće i ojačala imunitet. Prošle godine smo prikupili donacija u naravi 54.884,89 kn i 11.172,10 kn u novcu.Uspjeli smo naše najmlađe korisnike ojačati za razdoblje gripe i prehlade, osobito u izazovnom pandemijskom vremenu. Naših najmlađih korisnika kojima želimo pomoći i olakšati zdravstvene poteškoće ove godine je 92 djece, u ukupno 45 obitelji.IMG 9495

Između ostalog cilj nam je istaknuti i važnost brige za druge koji nisu u mogućnosti skrbiti za sebe, a ovo predblagdansko vrijeme je idealno za to. I ove godine u akciju se uključila  i Udruga Humanum. Udruga je otvorila poseban podračun u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za sve moguće donatore koji bi u akciji htjeli sudjelovati uplatom na žiro račun. Sva prikupljana sredstva iskoristit će se za kupnju artikala za pakete koji će biti podijeljeni korisnicima.

Broj račun nalazi se na svim plakatima i lecima te na web stranicama partnera a on je sljedeći:HR78 2390 0011 5002 4246 8, HRVATSKA POŠTANSKA BANKA.

Osim toga, kao i dosadašnjih godina,u ovu akciju su se uključili naši stalni partneri: Zavod za javno zdravstvo PSŽ, Dom zdravlja PSŽ, gradske Osnovne škole, vrtići Grada Požege, Zavod za hitnu medicinu PSŽ, te Veleučilište u Požegi bez kojih ova akcija do sada sigurno ne bi imala toliko uspjeha.

Zavod za javno zdravstvo i ove godine surađuje s organizatorima u prikupljanju paketa te u pripremama same akcije, te brine o poštivanju aktualnih epidemioloških mjera. Isto tako dr. Jasmina Kovačevićodržati će prigodno predavanje vezanog uz prevenciju zdravlja. Građani mogu već od danas pa sve do 20. prosinca 2022.g., u prostorije Centra za socijalnu skrb Požega ali i na lokacijama svih partnera donijeti gotov poklon za malog korisnika socijalne pomoći ili barem jedan artikl, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka struke. Ideja je da to budu korisne, zdrave stvari – izbjegavamo slatkiše. To može biti med, čaj, sirupi, četkice i paste zube, kapi za nos za djecu, kape, šalovi, rukavice, papirnate i vlažne maramice, te sredstva za higijenu- gelovi za tuširanje, šamponi, sapun.

Prošlih godina se pokazalo da su pravne osobe velikodušno sudjelovali u ovoj akciji slanjem svojih paketa. Svakoj obitelji se priprema paket prikladan za veličini obitelji i dobi djetetate ćemo uzeti u obzirom istarost djeteta. Pakete ćemopredati roditeljima unutar lokalnih zajednica. Podjela paketića predviđena je za 23.12.2022.

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega kao i ovih godinaaktivno sudjeluje u provedbi ove akcije. Njihovi učenici i nastavnici volonteri sudjeluju u postavljanju plakata.

Akcija kreće od 06.12. i traje do 31.12., kada će se pokloni pripremati za djecu, a njihova podjela predviđena je za 23. prosinca 2022. godine.

Iz organizacije ove javno zdravstvene humanitarne akcije zahvaljuju svima koji su se do sada uklkjučivačli u akciju  „Čaj za malog zmaja“, a posebno svima koji će se uključiti i ove godine.

CAJ 2022