Utorak, 15 Studeni 2022 08:47

U OŠ Julija Kempfa brojnim aktivnostima obilježen Mjesec hrvatske knjige

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA  - "Tijekom Mjeseca hrvatske knjige (od 15.10. do 15.11.) kada se kroz razne aktivnosti promiče kultura čitanja i pisanja, i naša školska knjižnica je u sklopu obilježavanja provodila razne aktivnosti. Cilj je upozoriti na važnost čitanja" - istaknuli su iz OŠ Julija Kempfa prezentirajući svoje aktivnosti kojima su obilježili Mjesec hrvatske knjige.

Među prvima su došli oni najmlađi. U Mjesecu knjige svakoga petka imali su pričaonicu za najmlađe kojima su se oni silno razveselili i aktivno sudjelovali. Knjižničarka Ivana Jelušić je čitala priču Zagrli me sad! gdje Grljenko voli grliti svoje prijatelje kada su tužni ili neraspoloženi. No, jednoga dana upravo njemu je trebao jedan veliki zagrljanac njegovih prijatelja. Ova topla priča objašnjava kako razmijeniti naše osjećaje i misli. Pred kraj mjeseca listopada obilježen  je Svjetski dan audiovizualne baštine (27.10.) kada je knjižničarka pozvala ponajprije predmetnu nastavu kako bi taj dan pogledali projekciju filma „Breza“ Slavka Kolara. Toga dana u knjižnici su bili sedmi razredi. Već sljedeći dan (28.10.) bio je Svjetski dan animiranog filma kada se u knjižnici kroz cijeli dan projicirao najnagrađivaniji hrvatski animirani film „Surogat“ hrvatskog redatelja Dušana Vukotića, koji je 1962. godine bio nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji crtani film. Učenici su bili oduševljeni, svidio im se crtani film, a istaknuli su kako bi voljeli da češće imaju ovakve projekcije gdje je spoj i zabave i umjetnosti.

S učenicima petih razreda provedena je radionica izrade straničnika uz citate hrvatskih književnika. Straničnici su bili izloženi na panou pokraj školske knjižnice. Jedan vrlo radostan događaj bio je odabir najčitatelja škole. U dogovoru s ravnateljicom škole, odabrane su i prigodno nagrađene najčitateljice škole, to su učenice 3.a razreda, Lucija Vuković i Melissa Mijatović. Osnovni uvjet bio je broj posuđenih knjiga u prošloj nastavnoj godini. Nadamo se da će ovo biti poticaj i drugima u čitanju i marljivosti. Učenici osmih razreda posjetili su školsku knjižnicu u Mjesecu knjige kako bi proveli akciju čitanja koja je potrebna što češće. Čitali su knjigu Damira Hoyke: Eksperiment. "Školski sat nije bio dovoljan kako bi svi kvalitetno stigli čitati, no to ćemo još sigurno ponoviti. Učenici šestih razreda imali su prilike okušati se u vlastitim izričajima na temu čitanja ili knjige. Svi učenici škole mogli su sudjelovati u izradi knjige zapisujući vlastite misli o knjizi i čitanju. Najmlađi su uživali u pričaonici s pričom „Uljuđeni vuk“. Knjižničarka je nakon čitanja pripremila pitanja na koja su učenici odgovarali te su ilustrirali najljepši dio priče. Kako i sam ovogodišnji moto manifestacije glasi „Misli na sebe – čitaj!“, mislimo da smo uspjeli popularizirati pisanu riječ i čitanje. Zasigurno ćemo u tom pravcu nastaviti." - poručuju za kraj Kempfovci.