Utorak, 27 Rujan 2022 12:20

Edukativno-preventivna aktivnost "Budi navijač, a ne razbijač"

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Grad Požega je u suradnji s Policijskom upravom Požeško-slavonskom organizirao jednodnevnu edukativnu i preventivnu aktivnost pod nazivom "Budi navijač, a ne razbijač" i "Sajam mogućnosti" koje su imale za cilj povećati sigurnost sudionika i gledatelja na sportskim natjecanjima. Sprečavanje vrijeđanja na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj i drugoj osnovi, sprečavanje svih oblika nereda i nasilja vezanih uz sport te razvijanje navijačke kulture na način da se navija bez vrijeđanja, nasilja i uništavanja imovine. Policijska uprava ovakvu akciju provela je već u nekim sredinama Požeško-slavonske županije.

IMG 7707Na ovoj aktivnosti okupili su se učenici iz četiri Osnovne škola grada Požege, OŠ Julija Kempfa, OŠ Antuna Kanižlića, OŠ Dobriše Cesarića, Katolička škola Požega i učenici škole iz Poljske kao posebni gosti. Uz učenike kao navijače, sudjelovale su i njihove nogometne ekipe u natjecanju, a natjecale su se i ekipa Policijske uprave, ekipa grada Požege i gradskih ustanova i ekipa Požeško-slavonske županije i županijskih ustanova. Utakmice su se igla po izvučenom ždrijebu, sustavom 5 + 1 igrača, bez sudaca, utakmice je nadgledao ocjenjivački žiri za fer play, a o pobjedniku su odlučivali dani golovi, najbolje navijanje navijača i visoka ocjena fer playa u igri.

Policijska uprava požeško-slavonska je pripremila i za svaku ekipu druge boje dresove sa natpisom ove aktivnosti. Na početku otvaranja sve je pozdravila pročelnica za društvene djelatnosti grada Požege Maja Petrović, načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić i voditelj natjecanja u nogometu, policijski službenik za informiranje Jelić Siniša.

Prije početka natjecanja pripadnici Specijalne policije PU PSŽ prikazali su nekoliko standardnih načina obrane od napadača, obrane od napada sa raznim hladnim i vatrenim oružjima, brzi napad na  napadača koji ugrožava svojim napadom nečiji život, djelovanje u suzbijanju napada, tučnjava, demonstracija, nereda na utakmicama i prosvjedima.

Ovom hvalevrijednom preventivnom aktivnošću ukazalo se učenicima, nastavnicima i njihovim roditeljima na važnost sigurnosti na sportskim natjecanjima te pokušalo senzibilizirati sudionike sportskih događanja o problemima i posljedicama nereda i nesportskog ponašanja na sportskim utakmicama kao i posljedicama koje ostavljaju na društvo.