Ponedjeljak, 26 Rujan 2022 14:16

31. obljetnica prve vojno-redarstvene akcije u Požeštini i komemoracija uz spomenik poginulim braniteljima

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KAMENSKA - U organizaciji Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata UHDDR Požeško-slavonske županije održano je obilježavanje 31. obljetnice prve vojno-redarstvene akcije u Požeštini i komemoracije uz sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje u toj akciji koja je imala za cilj oslobađanje Požeštine od agresora. Komemoracija je održana uz spomenik poginulim braniteljima u Kamenskoj na 26. rujna 1991. godine kada se akcija i dogodila i tom prilikom su u akciji oslobađanja naselja Kamenska, Mijači i drugih svoje živote izgubili Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić i Ivica Zovko. Nestao je tada Igor Zalar i njegovi posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni. Kasnije su stradali još Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić.

Prije komemoracije u Kamensku su dotrčali učesnici Memorijalnog maratona. Oni su za tri sata istrčali put od spomenika poginulih branitelja na Trgu 123. brigade do spomenika u Kamenskoj. S hrvatskom zastavom došli su na mjesto komemoracije već zadnjih 8 godina obilježavanja.

Prije polaganja vijenaca himnu Lijepa naša otpjevali su učenici OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca u pratnji tamburaškog sastava. Vijence su položili i zapalili svijeće delegacije roditelja poginulih, delegacije braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, delegacija Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena županicom Antonijom Jozić, i požeškim gradonačelnikom Željkom Glavićem u pratnji načelnika i gradonačelnika s područja Požeško-slavonske, saborska zastupnica Anamarija Blažević, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, delegacije vojske i policije, delegacija OŠ Dragutina Lermana Brestovac, čiji učenici su priredili i prigodan program uz spomenik u Kamenskoj na kraju komemoracije

Moderator obilježavanja bio je Antun Mandić, molitvu uz spomenik održao je vojni kapelan Željko Volarić. Požeškim braniteljima na pomoći i doslovno tri puta spašavanju Nove Gradiške zahvalio se Zdravko Sokić, predsjednik tadašnjeg kriznog stožera Nove Gradiške. Okupljenima se na kraju obratio požeški gradonačelnik Željko Glavić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Nakon komemoracije u Kamenskoj svi su se uputili u Orljavac i kod spomen obilježja za trojicu poginulih hrvatskih branitelja, Vilko Knezović, Damir Rukelj i Karlo Vranješević, zapalili lampione i izmolili molitvu.