Nedjelja, 25 Rujan 2022 09:25

Održana jubilarna 20. Smotra folklora "Pjesmom u jesen" u Jakšiću

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

JAKŠIĆ - Jakšić i tamošnje folklorno društvo HKUD "Slavonija" bili su domaćin još jedne, ovaj puta jubilarne, 20. Smotre folklora "Pjesmom u Jesen". Duga je to tradicija, smotre baštine, folklora, pjesme i plesa, narodnih običaja ali i zabave za Jakšićanke i Jakšićane, koja će sudeći po gostima, folklornim društvima iz raznih sredina i brojnim posjetiteljima biti nastavljena i u narednom razdoblju, još uspješnije.

Sve je započelo svečanim mimohodom učesnika, folklornih društava koji su kroz ulice Jakšića svojom pjesmom i plesom privukle domaće stanovništvo ali i njihove goste na ulicu. Priredili su Jakšićani i okrjepu sa slanim i slatkim delicijama za sudionike mimohoda i svečane povorke, kojoj je na čelu bio desetak konjanika i desetak zaprega koje su vukli gizdavi i uređeni konji. Kočije su bile posebno uređene a u njima u nošnjama djevojke i snaše, pokoji baja s pljoskom rakije, a svi u pjesmi i svečanom ruhu.

Smotra je održana na školskom igralištu OŠ "Mladost" Jakšić, na velikoj prirodnoj pozornici koju su ukrasili članovi HKUD "Slavonija" ali i pojedini Jakšićani koji su donijeli svoje stare predmete koje godinama čuvaju. Sve je pozdravio predsjednik folkloraša Dario Pažin, zaželio im dobar nastup, druženje mi boravak u Jakšiću općinski načelnik Ivica Kovačević, a smotru je uz čestitke i pohvale svim folklorašima i posebno gostujućim KUD-ovima, otvorila požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Na pozornici su nastupili HKUD "Slavonija" Jakšić, sa spletom pjesme i plesova Jakšičkog kraja, KUD "Poljadija" Grabarje, KUD "Dragalić" iz Dragalića, Muška pjevačka skupina "Slavonija" iz Jakšića, Matica slovačka "Kukučin Kuntarić" iz Jakšića, KUD "Vrbje" iz Vrbja, KUD "Tamburica" iz Velimirovca, KUD "Rama" iz Pleternice i KUD "Orljava" iz Pleternice. Sve posjetitelje posebno se dojmio nastup folkloraša iz Velimirovaca koji su imali najbolju i najživlju koreografiju koja je izmamila i posebno velik pljesak.

Na prostoru smotre svoje proizvode izložili su na prodaju domaći OPG-ovi, društvo rakijaša prikazalo je običaj pečenja rakije i u živo ispekli tri kazana rakije koju su ponudili posjetiteljima na degustaciju. Uz ugostiteljsku ponudu i ponudu lepinja koje su pekle članice HKUD "Slavonija" moglo se na smotri ostati nekoliko sati i uživati u programu i druženju.

Sve su na kraju "zapalili" članovi Tamburaškog sastava "Fijaker" koji su imali svoj cjelovečernji koncert. Stari su majstori zabave, pa su odmah krenuli s tarabanom i kukunješćem u koje su se uhvatili svi sudionici smotre, brojni posjetitelji pa smo dobili jedno veliko slavonsko kolo na cijelom prostoru ispred pozornice i šire. U nastavku "Fijaker" je izveo i svoje brojne uspješnice i poznate hitove tamburaške glazbe.