Srijeda, 14 Rujan 2022 17:58

Najavljeno održavanje Dana branitelja Požeško-slavonske županije i 31.godišnjica oslobađanja vojarne

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA -  Na tiskovnoj konferenciji najavljeno je obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije koji će se održati u subotu 17. rujna, Požeško-slavonska županica Antonija Jozić zajedno sa gradonačelnikom Grada Požege Željkom Glavićem te predstavnicima UHDDR Požeško-slavonske županije koji je ove godine nositelj obilježavanja i čelnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te 31. godišnjice oslobađanja vojarne u Požegi. Svečanim programom osmi puta zaredom, hrvatski branitelji i ostali građani prisjetit će se 17. rujna 1991. godine kada je nakon četiri dana opsade oslobođena požeška vojarna.

Središnji program održat će se u subotu 17. rujna kada će se na Trgu 123. brigade u Požegi u 9 sati uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima položiti vijenci i zapaliti svijeće, nakon čega će se Mimohod pobjednika, branitelja i građana, od spomen obilježja uputiti pješice prema Vojarni 123. brigade gdje će biti održan prigodan program i sveta misa.

Predsjednik Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomica Galović ovim putem istaknuo je kako je obilježavanje zamišljeno tako da se značaj tog datuma počne prenositi i na mlađe generacije. “I kada nas ne bude ovaj datum neće biti zaboravljen, bit će trajna vrijednost u počast svih hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu dali svoj doprinos u stvaranju Republike Hrvatske, kao i trajna vrijednost Požeško-slavonske županije i Grada Požege, ali i Republike Hrvatske.“ – rekao je Galović zahvalivši se županici i gradonačelniku na sudjelovanju u obilježavanju ovih značajnih datuma.

Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege, naglasio je da slobodne i suvremene Republike Hrvatske kakvu danas imamo ne bi bilo da nije bilo naših branitelja i važnih datuma prije 30 godina. -Po uzoru na ustanovljenje Dana branitelja Požeško-slavonske županije, prošle godine utvrdili smo 13. lipanj kao Dan branitelja Grada Požege te ga ove godine proslavili po prvi puta. Grad i Županija uključili su se u obilježavanje značajnih datuma kako bi se oni trajno obilježavali.“ – istaknuo je gradonačelnik uz želje da se 17. rujna lijepo obilježi, da se što više branitelja dođe prisjetiti tih dana, da mladi također vide da je starijima to od velikog značenja te da osjete kako se to upravo njima želi prenijeti kao trajna obveza u nekim budućim godinama.

Županica Jozić rekla je kako će Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije ove subote biti obilježen dostojanstveno, onako kako to i priliči jednom izuzetno bitnom datumu hrvatske povijesti među datumima kojima se stvarala suverena i neovisna Republika Hrvatska. -O danima ponosa i slave trebamo govoriti i prenositi to naslijeđe generacijama koje dolaze - to smo im dužni. Nikad ne smijemo zaboraviti da smo mi generacija koja baštini vrijeme koje su Hrvati sanjali tisuću godina. Vi, hrvatski branitelji koji ste stvarali Republiku Hrvatsku, ostvarili ste tisućljetni san hrvatskog naroda i to treba uporno ponavljati. Svi mi koji smo danas dio zajednice, na bilo kojim položajima, trebamo učiniti korake da Hrvatska bude onakva kakvom ste ju vi sanjali, a to možemo samo zajedno.“ – istaknula je županica čestitavši i zahvalivši se Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata PSŽ na organizaciji ove obljetnice te svima koji su u Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te pozvala da ove subote izrazimo zajedništvo i potvrdimo kako se nikada neće zaboraviti slavno vrijeme 90-tih godina.