Petak, 09 Rujan 2022 08:42

Komemoracija u znak sjećanja na 15 poginulih hrvatskih branitelja u Rakovom Potoku i Kusonjama

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KUSONJE - Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti pored spomen obilježja Rakov potok te komemoracijom kod kapelice Male Gospe u Kusonjama obilježena je 31. i 29. godišnjica stradavanja dvanaestorice hrvatskih branitelja, pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara koji su mučeni i pogubljeni 08. rujna 1991. godine, te za trojicu njihovih suboraca koji su stradali dvije godine kasnije od podmetnute mine prilikom komemoracije.

Vijence i svijeće položili su članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanstvo Bjelovarske-bilogorske županije na čelu sa županom Markom Marušićem, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, izaslanstva gradova Lipika, Pakraca i Bjelovara na čelu s lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom, gradonačelnicom Pakraca i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević, te gradonačelnikom Bjelovara Dariom Hrebakom, a među brojnim izaslanstvima počast hrvatskim braniteljima i svojim suborcima odale su i braniteljske udruge na čelu s Klubom veterana A satnije, kao i izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i predstavnici braniteljskih udruga Lipika i Pakraca.

Na svečanoj komemoraciji u Kusonjama prigodnim riječima prisutnima su se obratili Mladen Sabolović, predsjednik kluba veterana A satnije, Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, te zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Đakić.

„Početkom rujna 1991. godine pripadnici A satnije pristigli su u grad Pakrac kako bi domaćim braniteljima i pripadnicima policije pomogli u obrani grada, no nažalost, tog kobnog 08. rujna 1991. godine pripadnici A satnije upali su u zasjedu agresora koji su potom učinili strašan zločin.“ - prisjetio se na današnjoj komemoraciji predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović.

Dinko Tandara, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja u svome obraćanju istaknuo je kako se prema svojoj domovini svi zajedno trebamo nastaviti odnositi upravo onako kako su to činili hrvatski branitelji - zajedno i jedinstveno, ne napustivši jedni druge.

Izvor fotografija: compas.com.hr