Ponedjeljak, 05 Rujan 2022 10:09

Policija provodi edukaciju učenika, posebno prvašića u osnovnim školama kroz akciju "Poštujte naše znakove"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Već tradicionalno duži niz godina Ministarstvo unutrašnjih poslova i kod nas Policijska uprava požeško-slavonska prije početka škole i prvih tjedana u osnovnim školama sa učenicima, a posebno prvašićima provodi edukativnu akciju "Poštujte naše znakove". Akcija se provodi ispred i u svim školama, a mi smo zatekli ekipu iz Policijske uprave i Policijske postaje Požega ispred OŠ Julija Kempfa u Požegi, gdje su učenicima dijelili edukativni materijal s rasporedom sati, a u učionicama su držali predavanja o sigurnosti kretanja prilikom dolaska u školu i odlaska iz škole na siguran način.

 - Ove godine OŠ Julija Kempfa upisala je 78 prvašića, od kojih 72 učenika kreću u redovne razredne odjele a 6 učenika u posebni razredni odjel po dobnim skupinama. Već od prvpog tjedna nastave naši učitelji zajedno sa stručnom službom educirat će učenike kako se sigurno kretati u prometu, kako sigurno doći u školi i iz škole do kuće. Tijekom školske godine oddadit ćemo niz preventivnih aktivnosti u suradnji s PU požeško-slavonskom i gradom Požega. Ono što mi odrasli možemo učiniti da svako ponaosob pođemo od sebe, zapitati se kako se mi ponašamo u prometu i pokazati prometnu kulturu, toleranciju i tako možemo zaštititi naše najmlađe - istakla je ravnateljica škole Kornelija Sabljak.

IMG 6992- Policija već punih 28 godina, od 1995. provodi  akciju "Poštujte naše znakove" koja je usmjerena na polaznike prvog razreda ali i na sve druge sudionike u prometu. Akcija je već započela prije, jer smo obišli sve prometnice, provjerili signalizaciju u blizini škola, da se na vrijeme uklone svi nedostatci, da najmlađi i ostali mogu krenuti u školu. Ono što najčešće što zatičemo kada su u pitanju prometni prekršaji je nepoštivanje ograničenja brzine, ne poštivanje prednosti prolaska na pješačkim prijelazima i nepropisno parkiranje u zonamam škola, na što ćemo posebno obratiti pažnju. Slijedećih dana na prvim roditeljskim sastancima naši policijski službenici će održati kratka predavanja, kako sigurno prometovati, prvašićima i njihovim roditeljima - istakla je voditeljica Službe za javni red i sigurnost Ivana Radić koja dodaje da je u prvih 8 mjeseci ove godine na području Požeško-slavonske županije zabilježeno ukupno 7 stradavanja djece, od kojih dvoje teže ozlijeđeno a petero lakše. Prošle godine imali smo 17 ukupno stradale djece, troje teže ozlijeđenih a 14 lakše ozlijeđenih.IMG 6994

Na kraju je Ivana Radić pozvala sve građane i sudionike u prometu da svojim dobrim primjerom sigurnog ponašanja u prometu pomognemo i podržimo akciju "Poštujte naše znakove".