Subota, 03 Rujan 2022 08:43

Folklornim motivima Hrvatske otvorene Zlatne žice Slavonije uz svečanu povorku i izbor najljepše šokice

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Svečana povorka Zlatnih žica Slavonije, sačinjena od kulturno-umjetničkih društva s područja Požeštine, konjanika i kočija, vinara i vinogradara, povijesnih postrojbi i mažoretkinja, prošla je ulicama grada sve do Trga Svetog Trojstva. Folklorna baština Zlatne doline predstavila se na velikoj pozornici, nakon čega je u 19 sati uslijedilo svečano otvorenje uz dizanje festivalske zastave. Festival je otvorio zamjenik gradonačelnika Požege dr. sc. Borislav Miličević.

KI2 7962

Uslijedili su Folklorni motivi Hrvatske, s gostovanjem Folklornog ansambla studentskog KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba i HKUD „Osijek 1862“ iz Osijeka,koji su nas proveli Lijepom našom kroz koreografije. Posebna atrakcija bilo je gostovanje ukrajinskog folklornog ansambla „Verkhovyna“, koji su svojim impresivnim i moćnim nastupima oduševili okupljenu publiku.

Izabrana je i najgizdavija Šokica, a to je ove godine Ana Borevac iz Požege. Prva pratilja je Irena Močilac iz Oprisavaca, a druga pratilja Marinela Križanović iz Gornjeg Slatinika. Posebnu nagradu gradonačelnika Požege osvojila je Barbara Knežević iz Brestovca.

Niti niskih 14 °C nije spriječilo tisuće posjetitelja iz cijele Slavonije da dođu sinoć vidjeti barda tamburaške glazbe Zvonka Bogdana. Iako je ove godine zašao u deveto desetljeće života, pokazao je da u njemu itekako ima energije i ljubavi za koncertima i publikom. U pratnji dvadesetak tamburaša izveo je bezvremenske hitove i zagrijao publiku na središnjem požeškom trgu do iza ponoći.

KI2 9211

Što se tiče subote, pozivamo medije u 9 sati u Gradsku kuću na Svečano primanje delegacije ukrajinskog grada Drohobyča i gostujućih ansambala. Na Trgu sv. Terezije će od 10 sati započeti dječje pjevačko natjecanje „Zlatni mikrofon“. Ako ste propustili Folklorne motive sinoć, danas od 11 sati u vrijeme subotnje „špice“ na Trgu sv. Terezije ponovno će nastupiti gostujuća društva iz Osijeka, Zagreba i Ukrajine. U 13 sati će biti proglašenje pobjednika natječaja „Uredimo svoju Požegu“ za najuređeniji izlog i poslovni prostor u vrijeme festivala.

Retrospektiva Krunoslava Kiće Slabinca započinje u 20 sati, dok je koncert Miroslava Škore oko 22:30 sati.