Ponedjeljak, 22 Kolovoz 2022 09:26

Održano slavlje 25. obljetnice Požeške biskupije u Voćinu i voćinska crkva proglašena bazilikom

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

U nedjelju 21. kolovoza 2022. godine, na blagdan Gospe Voćinske, u Voćinu je održano središnje slavlje 25. obljetnice Požeške biskupije. U zajedništvu s požeškim dijecezanskim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, brojnim biskupima iz Hrvatske i inozemstva, svećenicima, redovnicima i redovnicama te drugim članovima Božjeg naroda požeške mjesne Crkve, slavlje je na liturgijskom prostoru pokraj voćinske crkve predvodio msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

042fe3d13b5bd8e190e24cac014a6620 XL

 

Na početku slavlja Biskup domaćin je pozdravio predvoditelja slavlja, nazočne biskupe, svećenike i sve okupljene hodočasnike, a u spomenutom je slavlju voćinska crkva svečanim proglasom uzdignuta na dostojanstvo Manje bazilike. Dekret je svečano proglasio predvoditelj slavlja msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

IMG 6808

 

 

Povodom obilježavanja 25. obljetnice Požeške biskupije čestitku je uputio papa Franjo: -  Časnom bratu Mons. Antunu Škvorčeviću, Požeškom biskupu

S velikim zadovoljstvom primio sam pismo kojim ste me obavijestili o proslavi XXV. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije. U ovoj svečanoj prigodi upućujem srdačne pozdrave Vama i Narodu Božjem koji je povjeren Vašoj pastirskoj brizi, s nadom da će ovaj radosni jubilej dodatno učvrstiti privrženost Isusu Kristu i potaknuti na velikodušno kršćansko svjedočanstvo.

Rado se pridružujem duhovnoj zahvalnosti Požeške Crkve koja uznosi Bogu svoju hvalu za darove primljene tijekom proteklih dvadeset i pet godina te zazivam zagovor Majke Božje, koja se u svetištu u Voćinu posebno štuje i zaziva kao Majka od Utočišta, i svetoga Lovre, đakona i mučenika, nebeskoga zaštitnika Vaše mlade biskupije. Neka Bog po njihovu zagovoru izlije obilje svojih duhovnih blagodati na sve vjernike ove mjesne Crkve kroz razna pastoralna nastojanja planirana o proslavi srebrnoga jubileja. S ovim željama Vama, Časni brate, kleru, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima od srca udjeljujem zamoljeni Apostolski Blagoslov.

U Vatikanu, na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove,
16. lipnja 2022. godine                                 Franjo

 

Obilježavanju 25. obljetnice Požeške biskupije nazočili su predstavnici Požeško-slavonske županije, zamjenik županice Ferdinand Troha, grada Požege,IMG 6726 gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i njegov zamjenik dr. sc. Borislav Miličević, čelnici vojske, policije, članovi Kulturno umjetničkih društava i brojni vjernici s područja županije.