Petak, 19 Kolovoz 2022 09:01

Na nacionalni Dan mirotvorstva obilježena 31. obljetnica otmice dr. Ivana Šretera

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Nacionalni dan mirotvorstva, prije četiri godine, Hrvatski je sabor proglasio u čast i spomen doktora Ivana Šretera, kojega su prije trideset i jednu godinu pobunjeni Srbi na barikadi u selu Kukunjevac zarobili.

Tim povodom, na mjestu njegove otmice okupili su se predstavnici Požeško-slavonske županije predvođeni zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, predstavnici Grada Lipika na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom lipičkog Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom, kao i predstavnici Grada Pakraca na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem te predstavnicima Koordinacije lipičko-pakračkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata kako bi položili cvijeće i svijeće u spomen na ovog iznimnog čovjeka i hrvatskog mučenika.

52fbadf952fc89b2765f48c72fb1eb0a 2 XLTom su prigodom istaknute vrline koje su krasile dr. Šretera, mirotvorca i hrabrog čovjeka koji je u turbulentnim vremenima stvaranja domovine bio vođa hrvatskog naroda na ovim zapadnoslavonskim prostorima. Ovo mjesto otmice dr. Šretera simbolična je točka odakle su krenule sve neprilike koje su nas zadesile tijekom obrambenog rata, naglašeno je.

Vijenci i svijeće su položeni i kod biste dr. Šretera u Pakracu, a potom je u župnoj crkvi Uznesenja BDM služena sveta misa.

Izvor fotografija: compas.com.hr