Utorak, 19 Srpanj 2022 10:47

Završna konferencija projekta „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Uprostoru Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici održana je završna konferencija projekta “Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi”, čiji je nositelj Grad Pleternica. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a vrijednost projekta je 1.498.524,00 kuna.

Završnoj konferenciji su prisustvovali gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbaru Rudež, Dorotea Valenta ispred udruge Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Marta Živaković ispred Udruge Most 352 Oriovac, predsjednica udruge Ždralice Daruvar Suzana Lipovac, te korisnici projekta.

Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi projekt je čiji je nositelj Grad Pleternica, a partneri na projektu su Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga Ždralice Daruvar, Udruga Most 352 Oriovac spajajući tako tri županije. Provedba projekta započela je 20. srpnja 2020. godine i trajala je 24 mjeseca.

Direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbaru Rudež rekla je više o aktivnostima projekta.

Usamljenost, bolest, nepokretnost, ograničene društvene aktivnosti, izoliranost, udaljenost mjesta stanovanja od liječnika, bolnice, banke i dr., utječe na pad kvalitete života osoba starije životne dobi i neophodna im je pomoć drugih. Velik dio njih u nemogućnosti je sam brinuti za sebe te su ovisni o drugim članovima obitelji. Stoga se projektom „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ u Pleternici prepoznalo upravo ove probleme.

Projektom je bio obuhvaćeno sedam prigradskih naselja Pleternice – Drenovac, Zagrađe, Buk, Gradac, Ratkovica, Frkljevci, Blacko. Također, projekt se provodio na području Grada Daruvara i Općine Oriovac.

Aktivnosti projekta su različite kreativne radionice, psihosocijalna pomoć, zdravstvene edukacije i tjelesne aktivnosti, uz edukacije za članove obitelji i stručnjake.

“Ostvareni su rezultati projekta poput veće dostupnosti socijalnih usluga u zajednici, veće uključenosti starijih osoba u život lokalne zajednice, smanjena socijalne izoliranosti starijih osoba, te bolja kvaliteta života starijih osoba pri čemu su stvorene nove navike i uspostavljena ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života za članove obitelji starijih osoba. Kroz projekt se osiguralo vozilo kojim su se kroz cijelo razdoblje prevozile osobe starije životne dobi – korisnici projekta, na različite radionice zdravstvenog i kreativnog karaktera, kod liječnika, u trgovinu i sve ostalo što im je bilo potrebno.”  – rekla je Barbara Rudež.

Ispred udruge Hrvatsko žensko društvo Pleternica nekoliko lijepih riječi rekla je Dorotea Valenta, a riječi zahvale uputila je i predsjednica partnerske udruge Ždralice iz Daruvara, Suzana Lipovac.

“Sretna sam i sjetna. Radovali smo se svakom novom susretu i druženjima, kako u udruzi Most 352 Oriovac, tako i u udruzi Ždralice Daruvar, a nadam se da je i njima bilo lijepo kad bi dolazili kod nas. Meni je osobno uvijek bilo puno srce i duša. Hvala svima koji ste u ovom projektu sudjelovali, bilo da ste ga pisali, bilo da ste ga s nama provodili.” – rekla  je Dorotea Valenta.

“Zahvaljujem se na pozivu da sudjelujemo kao partneri u ovom projektu. Na samom početku bilo je izazovno, jer je bila najteža epidemiološka situacija, ali nositelji projekta su to sjajno odradili. Mi kao partneri provodili smo kreativne radionice, nekoliko puta bili smo gosti u Pleternici i uvijek je bilo lijepo, veselo, a nadam se da je i svima vama bilo tako u Daruvaru. Iako je projekt završio vjerujem kako nije kraj naše suradnje i nadam se da će se ovakve aktivnosti nastaviti.” – rekla je Suzana Lipovac.

Gradonačelnica Marija Šarić na posljetku je naglasila kako Grad Pleternica kao zajednica uvijek nastoji brinuti za svoje starije članove i unatoč teškim vremenima.

“Iza nas je izazovna godina, bilo je najviše aktivnosti projekta u onom najtežem periodu, u periodu kada je došla korona i kada se nismo mogli družiti ponajprije zbog vaše sigurnosti. No, uspjeli smo! Posebno pozdravljam djelatnike Poduzetničkog centra Pleternica i Hrvatskog ženskog društva koji su uspjeli sve aktivnosti odraditi. Bili su vrlo kreativni pa su sve uspjeli odraditi, a pri tom i vas naučiti nekim novim tehnologijama. Nije bilo jednostavno, kada EU daje novac, sretni smo jer možemo napraviti nešto lijepo i dobro, no kada to treba opravdati moramo imati konkretne podatke i dati sve od sebe kako bi uspjeli. U tom su upravo djelatnici Poduzetničkog centra i Hrvatskog ženskog društva u suradnji s partnerima iz Daruvara i Oriovca pokazali lavovsku snagu. Uspjeli smo doći do danas – kada s ponosom možemo reći da je projekt završen i da su svi indikatori ostvareni, a bilo ih je jako puno.”

“Kao Grad Pleternica našli smo načine da aktivnosti projekta nastavimo i dalje, osigurano je prijevozno sredstvo pa ćemo nastaviti “Aktivnu srijedu” gdje smo vas odvozili na tržnicu i liječniku, te da obavite sve potrebno, to ćemo nastaviti. Nastavit ćemo i tjelovježbu za koju ste rekli kako vam koristi, a pozivamo vas sve da nam date i svoje prijedloge, da nam kažete što je bilo dobro i što možemo bolje. Dolaze novi natječaji i spremni smo pisati nastavke ovakvih projekata, uzevši u obzir vaše prijedloge. Ono što je bilo zamornije to ćemo ispustiti, a ono što je bilo zanimljivo podići ćemo na višu razinu, te vjerujem da ćemo svi zajedno uživati u novim projektima koji dolaze u naš grad. Ne bi to uspjeli bez vas, kao i vaših članova obitelji koji ste pružali podršku projektu, odazivali se na radionice i rado sudjelovali – Hvala vam!“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Nakon završne konferencije održano je edukativno predavanje koje je vodio kardiolog Ivan Barišić. Također, direktorica Barbara Rudež pozvala je korisnike da kažu svoje dojmove i iskustva iz ovog projekta, te podijele kako su zadovoljni u vrijeme njegovog završetka.

Lenta 1

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice.