Petak, 08 Srpanj 2022 09:32

Udruga OSI Požega provela je novi projekt pod nazivom „Naš HEPi DAY“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško-slavonske neumorno prati javne pozive i projektne natječaje kako bi svojim brojnim članovima mogla upravo kroz projekte pružiti različite vrste podrške i pomoći u svakodnevnom životu.                                    

Upravo tako je i prijavom na natječaj HEP-a za dodjelu donacija „Svjetlo na zajedničkom putu“ uspjela osigurati sredstva za provedbu projekta „Naš HEPi DAY“. U moru pristiglih projektnih prijava HEP d.d. je prepoznao vrijednost i kvalitetu projekta kojeg je Udruga prijavila te je za provedbu projekta osiguran iznos od 12.000,00 kn.                                               

 Cilj projekta je unaprijediti kvalitetu života društveno osjetljivih skupina građana odnosno povećati socijalnu uključenost osoba s invaliditetom kroz organiziranje jednodnevnog izleta. Krajnji rezultat koji je bilo za očekivati je i zadovoljstvo krajnjih korisnika – osoba s invaliditetom što je neupitno postignuto provedbom projektnih aktivnosti.

„Naš HEPi DAY“ u organizaciji Udruge OSI Požega izgledao je upravo ovako:

u ranim jutarnjim satima, 20. lipnja 2022. godine, tridesetak članova Udruge uputilo se autobusom za Mariju Bistricu. Iako je bilo prepreka na koje su nailazili tijekom putovanja (ulazak ili izlazak u ili iz autobusa za osobe u invalidskim kolicima, sanitarni čvor za osobe s invaliditetom…), njihova volja da krenu i sretno stignu k cilju bila je jača od svih prepreka na koje su nailazili. Jedni drugima bili su od pomoći te podrška i snaga.                                          

Već na samom početku putovanja svi sudionici dobili su na poklon i majice s logom i nazivom projekta kako bi i na taj način osjećali se radosni pripadnici društvene zajednice, te kao takvi bili i prepoznatljivi na svom putovanju.

Po dolasku u Nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke imali su pravu malu duhovnu obnovu - priliku za Svetu ispovijed te naravno i slavljenje Svete Mise u prekrasnoj Bazilici Majke Božje Bistričke. U Mariji Bistrici su osjetili iskrenu dobrodošlicu i upravo tako su se i osjećali u tom prekrasnom zagorskom ambijentu.

Nakon kratke duhovne obnove okrijepili su i tijelo u restoran „Dobro nam došel prijatel“ gdje su bili počašćeni pravom gozbom upravo onakvom kako se izražava dobrodošlica „prijatelu“.

Nakon toga uslijedila je treća etapa puta, a to je putovanje do Zagreba i odlazak u kino, što je posebno radovalo mlađe članove Udruge. Za sve sudionike osim ulaznica osigurani su i nezaobilazne kokice i sok, kako bi ugođaj bio potpun. Oduševljenje i smijeh odzvanjali su dvoranom tijekom cijelog trajanja animiranog filma „Loši dečki“.                                               

 Po završetku filma uputili su se natrag svojim domovima uz izvrsnu atmosferu u autobusu koja je vladala cijelim putem do Požege. Ono što je vrijedno istaći je to, kako su svi sudionici kroz ovaj projekt imali osiguran prijevoz, ručak i osvježenje, sve troškove vezane uz odlazak u kino te će još dobiti i foto knjigu uz izraze dojmove koje su doživjeli u tom prekrasnom danu.                                                                                                                                          

Dojmove koje su članovi Udruge proživjeli još uvijek se slažu, a jedan od njih je želio i sutradan to telefonski potvrditi te je u suzama izrekao :

„Puno vam HVALA! Ovo se stvarno ne može opisati, nego samo doživjeti!“

Bolje potvrde o uspješnosti projekta, nema!