Četvrtak, 30 Lipanj 2022 08:33

Završna konferencija Projekta "Petica za dvoje - 5. faza" Grada Požege

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Projektom „PETICA ZA DVOJE – Pomoć – Edukacija – Tim – Integracija – Ciljanost – Afirmacija ZA DVOJE – 5. faza“ osigurani su pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u 4 OŠ s područja grada Požege.  Bez svakodnevne individualne pomoći učenici s teškoćama ne ostvaruju napredak u procesu školovanja jer im pomoć učitelja nije dovoljna stoga je opravdano uključivanje pomoćnika. Projekt teži izjednačavanju obrazovnih mogućnosti i jednakom sudjelovanju svih učenika u redovnom obrazovnom sustavu što predstavlja i temeljna načela obrazovnog sustava.

IMG 6080Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. u sklopu otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga  „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV“.

Nositelj projekta je Grad Požega dok su partneri u projektu OŠ  Julija Kempfa, OŠ Antuna Kanižlića, OŠ  Dobriša Cesarić, Katolička osnovna škola Požega i Javna ustanova Lokalna razvojna agencija. Trajanje projekta je 12 mjeseci, ukupna vrijednost projekta je 1.993.279,20 kn Europska unija sufinancirala je projekt s 1.793.951,28 kn bespovratnih sredstava, ostatak vrijednosti projekta sufinancira Grad Požega. Projekt je  obuhvatio 57  učenika s teškoćama u razvoju koji su  imali podršku 44 pomoćnika u nastavi, 28 pomoćnika u OŠ Julija Kempfa, 8 pomoćnika u OŠ Antuna Kanižlića, 7 pomoćnika u OŠ Dobriša Cesarić i 1 pomoćnik u Katoličkoj osnovnoj školi Požega.

Ciljna skupina projekta su: učenici s teškoćama u razvoju u 4 OŠ u Požegi dok je glavni cilj projekta: olakšati integraciju učenika s teškoćama u  razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i kvalitetu njihovog školovanja.IMG 6083

Glavna projektna aktivnost je pružanje podrške obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju kroz rad pomoćnika u nastavi. Ostale projektne aktivnosti odnose se na selekciju i program uvođenja u rad pomoćnika u nastavi, promidžbu i vidljivost projekta te upravljanje projektom i administraciju.

Završna konferencija održana je u konferencijskoj dvorani Razvojne agencije Lora grada Požege. Uz nazočnost svih asistenata u nastavi o projektu je govorila voditeljica Maja Petrović i pročelnica grada Požege Andreja Menđel, koja je istakla da je grad Požega kandidat za nastavak projekta faza 6., te da se svi zainteresirani prijave na natječaj koji će biti uskoro objavljen. Čestitala je svim asistentima u nastavi, od kojih su neki u projektu nekoliko godina, te istakla da je njihov rad i trud svakako veliki doprinos u olakšavanju školovanja djece s posebnim potrebama, projekt je izuzetno potreban u sustavu školovanja i svakako će se nastaviti.

 

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Požege.

lenta

5za2