Subota, 04 Lipanj 2022 13:59

Kraljica graševine 2022. godine je Matea Solić ispred vinarije Kutjevo d.d.

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KUTJEVO - Festival graševine manifestacija je koja se u Kutjevu održava od 2007. godine, a u sklopu Festivala održavaju se različite aktivnosti među kojima je i Izbor vinske kraljice graševine. Djevojke koje se natječu za titulu kraljice graševine predstavljaju određenu vinsku kuću te na najbolji mogući način prezentiraju njihova vina. Izbor vinske kraljice nije se održavao posljednje dvije godine zbog svima nam poznate situacije s pandemijom, ali ove godine se vratio u punom sjaju.

Žiri je imao vrlo težak posao, između osam prekrasnih kandidatkinja izabrati tri koje su se posebno istaknule.

Članovi žirija bili su Josip Galić vlasnik Vinarije Galić, Maja Jakobović Vukušić – direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, ujedno i predsjednica žirija, Boro Matijević – član uprave Kutjevo d.d., Monika Rajič ispred Boutiqua Glamour i Krunoslav Sontaki – predsjednik udruge Kutjevački vinari.

Svima se uvodno obratio gradonačelnik Josip Budimir koji je istaknuo važnost održavanja ove tradicije izbora Vinske kraljice, odnosno Kraljice graševine – kao naše najvažnije sorte.

„Mislio sam da ćemo i ove godine morati propustiti ovaj dio festivala koji se odnosi na izbor Vinske kraljice, ali uz veliki trud organizatora uspjeli smo. Organizatori ovog izbora su Turistička zajednica Grada Kutjeva i udruga Kutjevački vinari, a pokrovitelj je Grad Kutjevo. Ovom manifestacijom nastavljamo odati pijetet našoj najvažnijoj vinskoj sorti – Graševini, na kojoj baziramo brand Grada Kutjeva.“ – rekao je gradonačelnik Josip Budimir.

Nekoliko prigodnih riječi rekao je i zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Ferdinand Troha.

„Graševina je prva asocijacija kad se spomene Kutjevo, a Kutjevo je posebno mjesto u Zlatnoj dolini, ne samo u kutu. Kad je ovdje sve na svome mjestu, onda i Zlatna dolina cvjeta. Drago mi je da je ovaj Festival graševine ponovno oživio, da smo izašli iz okvira koji su nas sputavali u tome, te vjerujem da će ovih dana biti sadržajno u Kutjevu, a večeras počinje bajkovito.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Osam predivnih djevojaka je pokazalo svoje sposobnosti u poznavanju vina i vinarije koje predstavljaju, otvaranje butelje i točenje te sama prezentacija svega.

One su bile Anamaria Mudrinović – vinarija Galić, Vana Bandalo – vinarija Perak, Marija Orišković – vinarija Sontaki, Matea Solić – vinarija Kutjevo d.d., Lea Vuković – vinarija Vasilj, Lea Kelbasa – vinarija Adžić, Josipa Kelbasa – vinarija Krauthaker i Petra Vasilj – vinarija Šag.

Drugom pratiljom proglašena je Anamaria Mudrinović koja je predstavljala vinariju Galić, a prvom pratiljom je proglašena Petra Vasilj koja je predstavljala vinariju Šag.

Kraljica graševine 2022. godine je Matea Solić ispred vinarije Kutjevo d.d.

Podsjetimo da Vinska kraljica ima i svoje dužnosti, a to su da u idućih godinu dana promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i naše vinorodne regije. Također, Vinska kraljica svojom osobnošću treba simbolizirati županijsku i hrvatsku vinsku kulturu, vinogradarstvo i vinarstvo s ciljem širenja kruga potrošača i prijatelja vina i vinorodnih područja.

U sklopu programa održana je i modna revija učenica Obrtničke škole Požega, kao i program učenika Glazbene škole Požega.