Ponedjeljak, 23 Svibanj 2022 09:21

Svečano obilježena 20. godišnjica rada Klimatološke postaje Vidim u Kutjevu usred vinograda

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KUTJEVO - Na južnim padinama gore Krndija u sredini kutjevačkog vinogorja, na nadmorskoj visini od 270 metara, što je prosječna visina kutjevačkog vinogorja, smjestila se klimatološka postaja na brdu Vidim. Postavljena je na inicijativu Udruge vinara i voćara, Državnog hidrometeorološkog zavoda i grada Kutjeva. Klimatološka postaja je izgrađena, opremljena  i puštena u rad 20.05.2002. godine i otada neprekidno radi kao i njen motritelj gospodin Vlado Baričević. Riječ je o prvoj i, nažalost, još uvijek jedinoj meteorološkoj postaji u Hrvatskoj koja je postavljena usred vinograda.

Kutjevačko vinogorje nalazi se na 45° sjeverne geografske širine ili 45 paraleli, gdje su još 1232. godine u kutjevačke krajeve stigli Cisterciti, koji su donijeli kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnju vina. 45 paralela poznata je u svijetu kao najpogodnije područje za uzgoj vinove loze.

Postaja je dio operativnog motriteljskog sustava Državnog hidrometeorološkog zavoda i za sada je jedina koja omogućuje poznavanje mezoklime vinogradarskog kraja što, svakako, daje poseban doprinos vinogradarskoj djelatnosti. Nedvojbeno, meteorološki podaci postaje Vidim daju cjelovitiju predodžbu o vremenu i klimi Požeštine i bitni su za svakog uzgajivača voća i povrća u ovom kraju koja još od rimskog doba nosi naziv Zlatna dolina.

Uz ovu Klimatološku postaju postavljena je i automatska postaja, koja je financirana sredstvima iz EU. Sve radnje i mjerenja obavljaju se neprekidno, a podaci su dostupni su svima: na internetu, na aplikaciji „HRT Meteo“, u udruzi vinara i izravno kod motritelja.

Podaci skupljeni na postaji neophodan su dio svih stručnih, znanstvenih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova iz područja poljoprivrednih znanosti. Za svaku interpretaciju istraživanja u poljoprivrednim znanostima neophodni su podaci o klimi, a opće poznato je da je svako vinorodno područje u svijetu obilježeno upravo značajkama klime. Sva vinorodna područja su prema Winkleru podijeljena su na osnovi sume efektivnih temperatura zraka, a Republika Hrvatska je jedina zemlja starog kontinenta koja od pet klimatskih zona ima zastupljene četiri.

Korisnici su i Hrvatske šume, HEP, Telekomunikacijske tvrtke,  prometni stručnjaci, Veleučilište u Požegi, i dr.  Učenici osnovnih škola svake godine dolaze na stanicu i stječu prve spoznaje o prirodi i prirodnim pojavama. Današnji vinogradari unapređuju vinogradarstvo i vinarstvo, s konstantnom težnjom za povećanjem kvalitete vina i postizanjem vrhunskih rezultata, a što je moguće jedino su podatcima o klimi. Bilježenjem meteoroloških podataka i praćenjem statistike vinogradari imaju priliku na vrijeme poduzeti i radnje zaštite vegetacije. U jesen kada temperature tla padnu ispod 8 stupnjeva Celzijevih, sokovi se vraćaju u korijen i vinogradari kreću sa rezanjem vinove loze. U proljeće kada se temperatura digne iznad 8 stupnjeva sokovi kreću prema gore i budi se vegetacija, počinje pupanje. Sve temperature se bilježe neprekidno u više slojeva u atmosferi i tlu do dubine do jednog metra. Vinogradari i voćari znaju što to znači pa kreću u tretiranje nasada.

Na svečanosti obilježavanja 20. godišnjice Klimatološke postaje Vidim nazočili su Ivan Čačić, meteorolog, nekadašnji ravnatelj DHMZ, danas meteorolog na televiziji i prof. dr. sc. Branko Grisogono, red. prof. na PMF, Geofizički odsjek i na Geofizičkom zavodu "Andrija Mohorovičić", koji su istakli brojne pozitivne strane ove postaje i jedine u samom vinogradu. Upravo ovo razdoblje od 20 godina svakodnevnog bilježenja desetak i više klimatoloških parametara, već je relevantno razdoblje za izračunati određene karakteristike tog samog područja i njegovog okruženja. Kako motritelj Vlado Baričević svakog dana najmanje tri puta bilježi sve klimatološke podatke, uz još dva puta dnevno posebnih mjerenja, stvorena je velika baza podataka koja se može koristiti i za izradu baznih meteoroloških podataka, a služi i za brojna znanstvena i stručna istraživanja. Posebno često podatke koriste profesori sa Veleučilišta u Požegi za svoje magistarske i doktorske radove, te studenti za svoje diplomske radove, bez kojih ne bi imali podloge u istraživanjima, istakli su prof. dr. sc. Branka Svitlica i prof. dr. sc. Josip Mesić.

Svečanom obilježavanju koje je održano u vinskim objektima Vlade Krauthakera, a i sama klimatološka postaja smještena je usred njegovih vinograda, nazočili su Ivica Malnar ispred grada Kutjeva, koje sufinancira rad postaje i motritelja, dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnik grada Požege i Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

Donosimo nekoliko zanimljivosti iz rada Klimatološke postaje Vidim:

Najviša temperatura                       +39,1°C         izmjereno 22.8.2012.

Najniža temperatura                       -22,5°C          izmjereno 13.01.2003.

Oborine u 24 sata                           82,9 litara      izmjereno 24.10.2017.

Prosječne izmjerene vrijednosti temperature u 20 godina:

Prosječna temperatura na 2 metra iznosi 12,6°C   a u vegetaciji 18,5°C

Prosječni broj sunčanih sati iznosi  2.150,   u vegetaciji  1.680

Prosječne oborine  iznose 750 litara, a u vegetaciji 480 litara