Srijeda, 11 Svibanj 2022 17:52

Jedinstveni projekt "Zdravozubci" kreće ponovno, ali ovog puta za sve prvašiće u Županiji

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

"Zdravozubci" - prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca Požeško-slavonske županije nastavak je nekadašnjeg uspješnog pilot projekta koji provodi Dom zdravlja županije -

POŽEGA - Dom zdravlja Požeško-slavonske županije je nositelj projekta "Zdravozubci" koji se temelji na dvije godine provođenja pilot projekta u jednoj osnovnoj školi, jedinstvenog u Hrvatskoj, a koji je pokazao odlične rezultate na prevenciji i promociji oralnog zdravlja prvoškolaca. Predloženi projekt dobio je potporu partnera Požeško-slavonske županije i Zavoda za hitnu medicinu županije, pa će se nastaviti provoditi i u Školskoj godini 2022./2023., ali sada u svih 17 Osnovnih škola i njihovih područnih škola na području Požeško-slavonske županije. Potporu u financiranju su dobili iz Europskog socijalnog fonda, Operativni pšrogram Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020., dodjelom bespovratnih sredstava u iznosu od 299.480,40 kuna.

Projekt su predstavili ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki, koordinator projekta, Mario Jakobović, dr. dent. med. i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je čestitala sudionicima projekta na tome da su ga razvili na čitavom području županije za sve prvoškolce u slijedećoj školskoj godini.

     Projektom se nastoji potaknuti učinkovita oralna higijena već od najmlađe dobi djeteta, s ciljem stjecanja dobrih navika svakodnevnog održavanja higijene i razvoja svijesti o važnosti oralnog zdravlja. Uvažavajući činjenicu kako Požeško-slavonska županija u odnosu na ostale županije bilježi najmanji broj posjeta doktorima dentalne medicine u 2019. godini, kao i činjenicu kako je sa što većom udaljenosti od gradskih središta, u ruralnim i nerazvijenim dijelovima županije, svijest o oralnoj higijeni znatno slabija, projektom se nastoji pokrenuti zdrava praksa.  Projekt "Zdravozubci" zamišljen je kao edukacijsko-motivacijski preventivni program dentalnog zdravlja čiji je zadatak približiti djeci potrebe očuvanja oralnog zdravlja, smanjiti strah od doktora dentalne medicine, naučiti ih kako pravilno održavati oralnu higijenu i poučiti ih pravilnim tehnikama četkanja. Provedba projekta Zdravozubci predviđena je u dva dijela, tj. u dva posjeta razredima na početku (rujan) i na sredina (ožujak) školske godine. Za posjet u ukupno 17 osnovnih škola koje pohađa gotovo 600 djece, određeno je 5 liječničkih timova koji se sastoje od jednog doktora dentalne medicine te jedne medicinske sestre. Timovi bi održali 34 edukativne radionice u primjenu demonstracijskog materijala poput čeljusti i modela životinje, te potrošnog materijala za dentalni pregled, ukupne vrijednosti 23.700 kn. Prilikom oba posjeta djeci se poklanjaju simbolični paketići s zubnom četkicom, pastom, sredstvom za detekciju plaka, dječjim pješčanim satom za pranje zuba, uputama za roditelje, tematskom bojankom, stripom i ostalim motivacijskim sadržajima (procijenjene vrijednosti 85.200 kn) kojima bi se na zabavan način djeci interpretirale i ilustrirale zdrave higijenske navike. Projektom je planirana organizacija edukativne kazališne predstave koju bi u okviru projekta osmislilo Gradsko kazalište Požega, za koju bi u okviru projekta bio i organiziran prijevoz učenika iz svih matičnih i područnih škola do grada Požege. Kako bi se djeca što više motivirala, ali i potaknuli roditelji da se pobrinu oko posjeta izabranom doktoru dentalne medicine, projekt je dobio i natjecateljski karakter. Naime, razredi s najvećom statističkom razlikom, odnosno poboljšanjem stanja tvrdih zubnih tkiva između prvog i drugog posjeta nagrađuje se plaćenim jednodnevnim izletom u Park prirode Papuk. Za približno 200 djece bit će organiziran prijevoz, ulaznica za Park prirode, obrok, dodjela pohvalnica i majica za učenike koji su najviše napredovali, te  obilazak poučne staze.

Dodatnu vrijednost projekta istakao je koordinator Mario Jakobović, jer se Hrvatska što se tiče oralnog zdravlja predškolske i školske djece na nivou Europe zauzima posljednje mjesto i nema sustavnog programa brige za oralno zdravlje djece. Svaka kuna koja se na taj način ulaže u prevenciju oralnog zdravlja vraća se 10 puta u kasnijim troškovima liječenja djece i mladih.  - Da bi projekt uspio, bitno je da su to prvi razredi osnovne škole, jer s djecom od 6-7 godina se još uvijek može raditi “modeliranje mišljenja”. To znači što se djeci u tom trenutku objasni, oni to shvaćaju kao nešto što je tako. Bez roditelja također ne može uspjeti, nakon toga su nastavnici i ravnatelji škola. Pokazalo se da su razredi u kojima su se učitelji posvetili projektu, imali najbolje rezultate. Nadamo se da će se tako i ove godine odazvati da imamo što bolje rezultate.

lenta